DSC 0004
Свети Доситеј исповедник, Митрополит загребачки и Владика нишки, молитвено су прослављени празничним бденијем уочи празника и Светом Литургијом на дан празника.

У навечерје празника Светог Доситеја, у уторак, 12. јануара 2021. године, служено је празнично бденије у нишком Саборном храму. Протосинђелу Нектарију (Ђурићу) саслуживали су протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Владица Савић и ђакон Ђорђе Филоповић.

Благољепију Богослужења допринели су врсни појци Епархије нишке.

Након шесте песме канона прочитан је синаксар који је приредио протојереј Игор Давидовић.

На дан празника, у среду, 13. јануара 2021. године, у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле служена је Света Литургија.

Светом Евхаристијом началствовао је протосинђел Нектарије (Ђурић), уз саслужење протојереја Миодрага Павловића, архијерејског намесника првог нишког, протојереја Дејана Арсића, секретара Епархијског Управног одбора, протођакона Стевана Кричке и ђакона Предрага Пиперског.

Лепоти Свете службе допринело је посебно лепо одговарање са десне певнице, за којом су појали свештенослужитељи, студенти теологије и ђаци богословија из Епархије нишке.

Након заамвоне молитве освећено је славско жито, а верни народ је могао да целива Крст, који се у Саборном храму чува још из времена Светог Доситеја, када је је овај дивни Божији угодник столовао на трону Епископа нишких.

Вернима је на поклоњење током бденија и Свете Литургије био изложен и део моштију Светог Доситеја.

Слушаоци Радија Глас и радија Слово љубве могли су да прате и директан аудио пренос Свете Литургије, коју је Радио Глас Православне Епархије нишке реализује у сопственој продукцији, а са благословом старешине Саборног храма у Нишу протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревић.

ИЗВОР: Радио Глас

{oziogallery 2388}