Као што смо већ навикли да чујемо добре вести о раду и успеху дечијег Црквеног хора „Бранко“ и овог пута нам није изосталалепа вест да су наша деца освојила прво место на међународном фестивалу хорова „Коложскиј Благовест“у граду Гродно, Белорусија, у конкуренцији дечијих хорова.

07.03.2013.03И поред напорног пута и скоро пређених две хиљаде километара ништа није могло, ни успело, да поремети дечији хор “Бранко“да направи успех вредан сваког поштовања.На пут су као и увек кренули са благословом нашег архипастира Епископа нишког Господина Др Јована и знали су да представљаљу своју Цркву,своју државу и своју епархију.

Путујућису прошли кроз Варшаву где им се придружио наш Србин из Пољске Милош Богић, који је био водич до чувеног манастира Супрасаљ, надомак Бјалистока где су ноћили. Ујутру су се поклонили светињама овог необичног манастира који има дубоке везе са српским манастиром Хиландарома такође познатим и надалеко чувеним ћирилским спомеником „Супрасаљским зборником“.

07.03.2013.01У самом граду Бјалистоку били су гости православне основне школе ,којој се дечији хор „Бранко“ представио малим концертом на опште задовољство свих, како деце тако и особља школе.
Посетили су и катедралну Цркву Светог Николаја чудотворца у којој се налазе мошти Светог мученика Гаврила коме су се помолили и поклонили.Њихов домаћин био је је отац Марко Ваврјениук . Посетили су и највећу Цркву у Пољској, Цркву Светог Духа а поред ње и православну радио станицу где их је примио отац Јован Којло.

На самом граничном прелазу изненађење је приредио гранични полицајац Републике Пољске затраживши да му хор „Бранко“ отпева песму о Косову. Скинувши шапку у ставу мирно одслушао је песму да би се потом представио као римокатолик и без обзира на то затражио благослов од свештеника.

На Белоруској страни границе после граничних формалности чекао је отац Јован који је као знак распознавања раширио српску заставу .Отац Јован се све време током боравка дечијег хора у Гродну трудио да буде добар и срдачан домаћин.

Прво појављивање дечијег хора „Бранко“било је у петак 2.марта 2013. у послеподневним сатима у Катедралном храму Покрова Пресвете Богородице у Гродну . На лицима деце а нарочито на лицу њиховог диригента Госпође Јоване Микић приметно је било узбуђење али и спремност да певају свим срцем .У Цркви су деца показала да ни умор од пређених километара није био препрека да пруже максимум. Смењивале су се композиције „С нами Бог,Свјати Боже, фрагменти из Литургије за дечији хор В.Илића, Празнични Антифони,Људи ликујте“.Након завршетка последње композиције уследио је буран аплауз окупљених у препуној Покровској Цркви. Увече је била приређена вечера за све учеснике фестивала од архиепископа грудненског Артемија на којој је отац Ненад Микић пренео поздраве из Ниша напоменувши да је ова година јубиларна за нас због прославе 1700.година од доношењаМиланског едикта и Светог цара Константина, чији је родни град Ниш.

У суботу 2.марта 2013. Године у Катедралној Цркви Покрова Пресвете Богородице, хор је имао ту част да пева на Светој Литургији на којој је началствовао протојереј Ненад Микић уз саслужење протонамесника Миодрага Павловића и свештенства Покровске Цркве.

Истог дана у 15 часова у великој позоришној дворани био је приређен гала концерт и проглашење победника овог фестивала.Први се обратио архиепископ Артемије,затим представници локалних власти и чланови жирија.После овога је уследило је проглашење победника .У кокуренцији 12 дечијих Црквених хорова, дечији хор „Бранко“ освојио је прво место.Сазнање да су победници и на овом међународном фестивалу донео је свим члановима хора као и њиховом диригенту Госпођи Јовани Микић неописиву радост и весеље а целој Нишкој епархији понос и дику.

07.03.2013.02У повратку из Белорусије дечији хор је био гост Цркве Светог Јована Богослова у Бјалистоку где је певао на Светој Литургији.

И на крају можемо да будемо благодарни Богу што нам је даровао да овај дечији хор слави и сведочи своју Цркву која је кроз живу богонадахнута заједницу остварена на Светој Литургији са својим Епископом на челу као проповедником Христовог јеванђеља спасења.