poklonickodecjihorСвети Симеон Mироточиви је са својим сином, Светим Савом, у наслеђе своме роду подарио многа блага „којим се небо купује“.
Са благословом Епископа нишког Господина Др Јована ,пошао је и дечији хор „Бранко“ са својим диригентом Госпођом Јованом Микић у посету једном од тих блага.Пут је водио ка мајци свим српским црквама, манастиру Студеница .
У жељи да што више виде,сазнајуи упознају наше богато наслеђе најпре су посетили манастир Градац(13.век) задужбину краљице Јелене Анжујске у монаштву Преподобне Јелисавете.Овде су чули детаље о њеном доласку у Србију ,долини јоргована, краљу Урошу и краљу Милутину, и животу овог манастира кроз векове његовог постојања .Деца супевала у част Пресвете Богородице у чијем Благовештенском храму су се и налазила.Пажњу према младим поклоницима показало је сестринство ове свете обитељи послужењем а пошто су се мало одморили и освежили наставили су пут.А пут их је сада водио преко реке Ибра у манастир Нова Павлица(14.век),задужбину у песмама опеваних Стефана и Лазара Мусића и њихове мајке Драгане.Од овог манастира ,Ваведења Пресвете Богородице, пошло се у манастир који је такође под заштитом Богородице и Њеног славног Успења. Дошавши у манастир Студеница дечији хор „Бранко“ је примљен веома срдачно од самог настоjатеља, архимандрита Тихона. Сутрадан, у недељу 16.јуна 2013.године пробуђени уз звуке јутарњих звона која су позивала на Богослужење,са благословом настојатеља архимандрита Тихона дечији хор „Бранко“ имао је велику част и радост да пева на Светој Литургијиу манастиру у коме се вековима служи.Све ово учинило је да то јутро буде посебнојер се благодари Богу који нам је кроз своје изабране свете људе , који су нам ово оставили , дозволио да Му се молимо и да са њима, Христа Бога славимо. На Светој Литургији је началствовао протојереј –ставрофор Милутин Тимотијевић ,ректор богословије Светих Кирила и Методија привремено измештеној у Нишу . После Свете Литургије поклоњења и целивања моштију Светог Симона - Краља Стефана Првовенчаног, Свете Анастасије – Ане,мајке Светог Саве,дечији хор је на послужењу у манастирској гостопримници на радост свих а са благословом оца Тихона отпевао неколико традиционалних песaма из богатог репертоара. После послужења, сам настојатељ, отац Тихон, је као добар домаћин деци говорио о животу и раду у овој Светој обитељи са свим њеним историјским наслеђем, говорио им о значају, гробним местима која се у Цркви налазе,живопису и личностима које су овде оставиле траг, о догађајима који су кроз векове били и остали важни, како данастако и за будућа покољења.
Примивши благослов архимандрита Тихона наставили су даље путовање према још једном светом месту манастиру Жича.Ту су се упознали са значајем који он има у животу наше Цркве и државе .И на крају остао је и манастир Љубостиња где су деца присуствовала вечерњој служби.После службе деца су пажљиво саслушала причу о оснивачу овог манастира, књегињи Милици- монахињи Евгенији а такође и о првој српској песникињи Јефимији.
Захваливши Пресветој Богородици песмом у њену част а под чијом заштитом су све време и били ,дечији хор „Бранко“ вратио се у свој град Ниш и то испуњен радошћу и срећом која се могла видети на њиховим лицима .