Под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г.Г. ИРИНЕЈА
Са благословом Епископа нишког Г.Јована

Нишка црквено певачка дружина БРАНКО, предвођена диригентом Саром Цинцаревић, одржала је четири концерта у оквиру своје Васкршње турнеје у Епархији средњоевропској. Концерти су одржани у Есену, Берлину, Химелстиру и Штутгарту, у периоду од 25. – 28. априла 2014. године.

HorN1Први концерт је одржан у Есену, у Цркви светог Архиђакона Стефана, где је хор дочекао протонамесник Драган Чолаковић, надлежни парох, који се лично и срдачно постарао за организацију и топло гостопримство. Традиционалном љубављу српских домаћина, шчедро је угостио хор у својој малој парохијској заједници обавестивши своје сународнике који су прелазили и преко двеста километара да дођу на концерт.

HorN3Други концерт је одржан у Берлину у великој Цркви Светог Саве где је хор Бранко дочекао надлежни парох протојереј Вељко Гачић са својим сабратом јерејем Радомиром Колунџићем и члановима хора Свети Стефан Дечански који води диригент госпођа Љиљана Шурдиловић, родом из Ниша. Саборно гостољубље чланова Берлинске Црквене општине, до финих детаља разрађен план боравка хора у Берлину, водио је својом великом очинском љубављу и сигурном организацијском руком отац Вељко Гачић, потпомогнут подршком како своје сабраће оцима Дрганом Секулићем и Радомиром Колунџићем, тако својих парохијана, чланова хора и чланова своје домаће Цркве.Концерт је изведен пред мешовитом српско-немачком публиком која је са пажњом слушала нека од најлепших дела српске духовне музике, као и дела осталих аутора. Велика радост је настала због дружења хора из матице са својим земљацима који годинама живе ван земље.

HorN6У Томину недељу, 27.04.2014. Литургију су служили свештеници из Берлина и Ниша (протојереј-ставрофор о. Бранко Цинцаревић и јереј Владица Савић) а на хорској галерији прелепог храма Светог Саве певали су хорови НЦПД Бранко и хор Свети Стефан Дечански.


HorN7У Томину недељу увече хор је одржао концерт у Хилдесхајму у манастиру Покрова Пресвете Богородице- Химелстиру. Пред потпуно немачком публиком, програм хора је био у функцији презентације српске духовне музике. Поштујући светост манастира концерт се одвијао без аплауза док је публика са пажњом чекала да чује ретроспекцију српске духовне музике од средњег века до данас. За гостопримство хора побринуо се отац Славко Босанчић који је са пуно стрпљења и топлине угостио сваког члана хора, подвлачећи да је Химелстир заједничка кућа свих православних Срба. У Химелстиру је хор Бранко поздравио и протојереј Борисав Симић из Хамбурга који није жалио труда да са својим парохијанима пређе 400 километара како би присуствовао концерту и поздравио браћу из Србији.

HorN10Завршни концерт НЦПД Бранко на турнеји по средњоевропској епархији, одржан је у понедељак 28.04.2014. у храму Сабора српских светитеља у Штутгарту. Хор је певао у препуној цркви пред мешовитом српско-немачком публиком, која не само да је испунила цркву до последњег места, него и хорску галерију. Концерт је отворио протојереј Братислав Божић пожелевши добродошлицу браћи из Србије а о перфектној организацији концерта и боравка хора Бранко, до детаља се побринуо протонамесник Предраг Гајић кога су пратили протонамесник Слободан Миљевић и ђакон Драгослав Ђукић, Председник Црквене општине и Коло српских сестра .

Дружење чланова хора Бранко са пријатељима и гостима у Штутгарту, потрајало је дуго после концерта. У оквиру дружења настала су нова пријатељства, размењивана певачка искуства и ноте и уговарана повратна посета певача штудгарског хора Нишу.

HorN13Благодатно време Васкршње недеље увек је време посебне радости. Његова Светост Патријарх Српски Г.Г. Иринеј знајући то увек инсистира на саборности јер сви Срби било где да живе у матици или расејању, део су јединственог организма наше мајке СПЦ. Радост сусрета окупане Васкршњом радошћу оставиће великог трага у срцима не само певача хора Бранко, већ и парохијанима парохијских заједница, које је Господ обдарио љубављу гостопримства..