HorSolunСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа Нишког Г. Г. Јована Нишка Црквено Певачка Дружина "Бранко" је боравила у Солуну на позив Митрополита Неапољског Варнаве и узела учешће у свечаностима поводом обележавања 100 година од почетка I светског рата.
Свечаност је отпочела литургијским сабрањем у капели на српском војничком гробљу на Зејтинлику и поменом који је служио Његова Светост Патријарх Српски Г. Г. Иринеј у присуству домаћина Митрополита Неапољског Варнаве. Помену су присуствовали и епископи Зворничко-тузлански Хризостом и Жички Јустин, игуман манастира Хиландара, Методије, као и бројно монаштво и свештенство.
Поред домаћина и гостију из Србије, парастосу су присуствовали министар вере и просвете у Влади Грчке г. Ловердос, министар Македоније и Тракије г. Орфанос, генерални конзул Републике Србије у Солуну г. Синиша Павић и бројни посланици и представници локалних власти, те мноштво народа. Чувени чувар српског војничког гробља г. Ђорђе Михајловић одликован је орденом Светог Саве III степена који је са захвалношћу примио из руку Његове Светости Патријарха Српског Г. Г. Иринеја.
НЦПД „Бранко“ са својим диригентом Саром Цинцаревић, певачима и управом хора учествала је и на свечаној академији одржаној истог дана у једној од најпрестижнијих концертних дворана Солуна – сали Монис Лазаристон. У препуној дворани пред високим званицама НЦПД „Бранко“ је извела узбудљив програм посвећен јунацима I светског рата. Допринос упечатљивом наступу дали су и солисти јереј Владица Савић, тенор, Александра Крстић, сопран, Никола Микић, баритон, Хаџи Драган Спасић, бас и Сандра Ивковић, уметник на хармоници. Сваки певач хора је пуним срцем и не жалећи труда учинио све да посведочи да је молитвено сећање на наше претке јунаке живо и да ће њихова жртва бити трајна инспирација свим генерацијама Срба. На академији је учествовао и хор Света Касијана митрополије Неапољске.
Академију су затворили, личним обраћањем, Митрополит Неапољски Варнава и Његова Светост Патријарх Српски Г. Г. Иринеј упутивши свим присутнима захвалност и благослове.