HorBrankoCarigrad
У својој 128 година дугој и богатој историји непрекидног постојања и рада, као и четврт века успешног наступања обновљеног хорског ансамбла под управом госпође Саре Цинцаревић, НЦПД "Бранко" посетила је први пут у својој историји један од најстаријих, истовремено најлепших и свакако један од највећих градова на свету - некадашњи Констатинопољ, данас Истанбул, успешно одржавши концерт у једном од храмова Васељенске патријаршије.
Са благословом и препоруком Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Иринеја и с благословом надлежног архијереја, епископа Рашко-призренског Г.Г. Теодосија, а на позив Његове Свесветости, Архиепископа Константинопољског, Новог Рима и Васељенског патријарха Вартоломеја Првог, НЦПД "Бранко" узела је учешће у прослави празника Светог апостола Андреја Првозваног (по новом календару), оснивача цркве у Константинопољу и празника Васељенске патријаршије.
По пристизању у овај мегалополис на Босфору, који спаја Црно и Мраморно море и раздваја два континента, Европу и Азију, истовремено их повезујући вишеструким везама, ансамбл је у вечерњим часовима дана 29. новембра, у делу Истанбула око Трга Таксим, а у близини једне од најпрометнијих пешачких улица на свету (улица Istiklal), у храму Свете Тројице одржао врло успешан целовечерњи концерт. Концерт је одржан у склопу прославе Светог Андреја Првозваног, празника Васељенске патријаршије.
Концерту су, поред Његове Свесветости Васељенског патријарха Господина Вартоломеја I, присуствовали истакнути великодостојници свих хришћанских конфесија, представници дипломатског кора, други гости Васељенске патријаршије, као и представници грчке заједнице у овом граду. У пуном храму, Хор је под диригентским вођством госпође Саре Цинцаревић врло успешно извео тринаест композиција духовне музике, композитора из скоро свих помесних православних цркава са неколико соло деоница где су се истакли солисти: Маријана Радосављевић, сопран, Даница Гостовић, алт, Хаџи Марио Петровић, тенор, Андреј Цинцаревић, баритон и протођакон Владимир Руменић, баритон. Након успешно одржаног концерта приређен је свечани банкет, а затим, за чланове Хора и госте из Ниша и вечера у старој згради грчке Високе школе "Зограф" у организацији Васељенске патријаршије.
Сутрадан ујутру, на сам дан Светог првозваног апостола Андреја (по новом календару), чланови и пријатељи хора из Ниша присуствовали су Светој архијерејској литургији у патријаршијском храму "Светог Ђорђа Победоносца", у самом седишту Васељенске патријаршије, у делу града под називом Фанар. Светој архијерејској литургији, уз дванаест архијереја, началствовао је Његова Свесветост Васељенски Патријарх господин Вартоломеј Први. И овог пута, поклоници из Ниша поклонили су се и целивали мошти Св.Јована Златоустог и Св. Григорија Богослова као и мошти три свете жене које се налазе у кивотима овог светог храма (Св.великомученица Јефимија, Света императорка Теофанија и Св. Соломонија), као и једној од најцењенијих и најсветијих реликвија овог храма - делу црног стуба за који је био везан и бичеван у страсној седмици Господ наш Исус Христос.
HorBrankoCarigrad2После завршене посете седишту Васељенске патријаршије, НЦПД "Бранко" је уз помоћ локалног водича, посетила некадашњи централни део старог Константинопоља - Хиподром (данас Трг султан Ахмета), видевши Константинов (Узидани) стуб, Египатски (Теодосијев) обелиск, Змијски стуб, Палату Великог везира Ибрахим паше (данас Музеј турске и исламске уметности), Немачку фонтану, као и спољашњост Плаве џамије. После спољашњег разгледања овог великог "музеја на отвореном", чланови Дружине су се упустили у разгледање велелепног храма Свете Софије (Аја Софија), некадашњег највећег православног храма на свету (више од 9 векова у функцији), затим џамије (више од 4 века у функцији), како би од 1935. године ова велелепна грађевина била претворена у музеј, што је и данас.
У току разгледања велелепне унутрашњости Свете Софије, чланови Дружине чули су много података о њеној вишевековној историји, видевши монументалне и предивне мозаике у злату на зидовима, таваницама и сводовима, као и грандиозну централну куполу, место у храму где су се крунисали византијски цареви, просторију где су на галерији одржавани васељенски сабори, укључујући податке и о врсти и пореклу мермера који је уграђен у стубове, зидове и подове као и још много тога из вишевековне историје ове славне грађевине.
По завршетку разгледања Аја Софије, чланови хора "Бранко" упутили су се у разгледање Музеја Топкапи палате, где су у спољашњем - првом дворишту ове палате видели цркву Аја (Свете) Ирине, другу по величини цркву након Аја Софије, након османског освајања претворену у џамију. Топкапи палата је била централна царска палата, где су вековима столовали и одакле су владали царством на три континента султани Отоманске империје.
Наредног дана, Нишлије су посетиле цркву Хора (Музеј Карије), која се налази на северном улазу у град. Расправа о старости овог храма се међу научницима води до данашњег дана. Спомиње се четврти, али и шести век као време његовог настајања. У њему су након скидања малтера и конзервације из џамије у цркву, након Другог светског рата, откривени прелепи златни мозаици, фреске као и дивна вајарска дела извајана у камену и мермеру чудновате лепоте и израде. Од тада је ова грађевина музеј, а не џамија. Одлазећи из ове прелепе грађевине, посетиоци остају неми препуни утисака о унутрашњој лепоти архитектуре, грађевинске и каменорезачке мајсторске умешности, ликовних и вајарских врхунских уметничких достигнућа. Дружина је затим посетила православни храм Влахерну, смештену уз обалу залива Златни рог. У храму се налази чудотворна икона Пресвете Богородице, која је неколико пута штитила зидине Цариграда од напада иноверних, као и чудотворан извор воде. Ансамбл је у храму отпевао молитву "Теби Војвоткињи која се бори за нас".
Задње место организоване посете била је Долмабахче палата на самој, чудесно лепој, обали Босфорског мореуза. Она се и данас користи у званичне државничке протоколарне сврхе, а након преласка султана из Топкапи палате била је царска палата турских султана од краја 19. века па до краја Првог светског рата и успостављања републике.
Са овог путовања, свима ће остати у незаборавном сећању, између осталог и поучни коментари и појашњења дата како локалним водичима тако и свима присутнима о храмовима и историјским догађајима везаним за њих, од стране по годинама искусног, а по духовној и интелектуалној снази и физичком држању врло чилог ректора Призренске богословије, поштованог и цењеног протојереја - ставрофора оца Милутина Тимотијевића.
И на крају овог скромног записа, остаће забележено за будућа поколења да је овим својим поклоничким и радним путовањем НЦПД "Бранко" успешно завршила ову календарску годину, као и четврт века од подмлађивања хорског ансамбла и исто толико година успешног рада диригента са најдужим диригентским стажом у историји овог хора, госпође Саре Цинцаревић, чиме је достојанствено и са највишим успехом репрезентована наша Црква, држава и царски град Ниш. На многаја љета!