У оквиру Фестивала хришћанске културе у Зајечару, који се организује уз подршку Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, недељно вече 8. маја 2016. године било је увеличано несвакидашњим концертом Дечије црквено певачке дружине „Бранко“ из Ниша. Величанствени концерт је одржан у препуној Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, у присуству ректора Богословије „Св. Кирило и Методије“ у Нишу протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, свештенства намесништва зајечарског и бројне публике. На репертоару су биле следеће песме:

  1. Људи ликујте – текст Св. Владике Николаја, српска Васкршња песма
  2. Господ је пастир мој (22. псалам) – византијски напев
  3. Марије Дјево – светогорски напев
  4. Кирие елеисон, Аксион естин – XIV век, транскрипција Димитрије Кономос
  5. Светлост Васкрсења – ђакон Младен Маринковић
  6. Све си премудро створио Боже – компоновао Јаков Милутиновић
  7. Услиши нас, Боже наш – текст Св. Владике Николаја, на музичку тему Жане Бичевскаје аранж. Јована Микић
  8. Спи Исусе спи – украјинска песма, аранж. Марија Стајић
  9. Сузе Косова – аранж. Марија Стајић
  10. Додека евзонакја – грчка народна песма
  11. Вљун над водој – руска народна песма, обрада мати Ијулијанија (Ирина Денисова)
  12. Коњ – руска народна песма

Песму „Све си премудро створио“, која је премијерно изведена ове вечери, компоновао је млади Зајечарац Јаков Милутиновић, ученик 1. разреда средње музичке школе у Нишу, а по тексту песме своје мајке Марине Милутиновић.


DecijiHorBrankoПрота Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски, захвалио се хору на складном анђеоском појању четрдесет чланова дечјег хора и позвао их да поново гостују у Зајечару и поју у славу Божју. На крају концерта, најуваженији гост, прота Милутин се обратио присутнима прелепом беседом о следовању Христу.

Дечија црквено певачка дружина Бранко

Црквено певачка дружина „Бранко“ је основана 1887. год. као једна од првих институција културе у тек ослобођеном Нишу. Дечији хор „Бранко“ је основан 1995. као подмладак истоимене дружине „Бранко“, при Саборном Храму у Нишу. Редовно учествује на богослужењима и активно учествује у културном животу града. Хор је наступао на многим фестивалима од којих су неки: „Хорови међу фрескама“ у Београду, „Међународне хорске свечаности“ у Нишу и фестивал „Музички Едикт“ у Нишу. Хор је остварио много наступа у иностранству: Патра и Атина, Грчкa; Балчик и Поморие, Бугарска (2008, 2012); Хајновка, Пољска (I место, 2009); Грац, Аустрија; Римини и Барлетa, Италијa (2011); Гродно, Белорусија (I место, 2013); Москва, Русија (2015). На репертуару овог ансамбла налазе се превасходно духовне композиције српских и руских композитора. Програм обухвата широк спектар сакралног музичког стваралаштва од средњег века до данашњих дана; од унисоног звука до полифоније. Ансамбл духовну музику изводи A Cappella као што налаже традиција у православним богомољама. Такође, интересовање овог ансамбла се креће ка етно звуку поднебља са ког је поникао те он са подједаком љубављу изводи композиције које презентују фолклорно наслеђе Балкана. Овај репертуар хор изводи уз инструменталну пратњу. Поред тога, њихово интересовање се креће ка другим народима и њиховој музици показујући тако симболично да је музика најлепши мост између народа.

Диригент Јована Микић

Јована Микић је рођена у Призрену, у свештеничкој породици, где је стекла основно музичко образовање. У младим годинама диригује дечијим хором православне парохије у Ђаковици. Обнавља хор Браничево у Пожаревцу и диригује њиме од 1992. до 1994. год. У Нишу оснива подмладак Црквено певачке дружине „Бранко“ 1995. год, и од оснивања диригује овим ансамблом.

Извор: Српска Православна Епархија Тимочка