MoskvaНа позив организатора Међународног фестивала хорова ,,Васкршње химне народа света'' који се 19. маја 2016. године, одржао у Великој дворани Храма Христа Спаситеља у Москви, Дечији хор Нишке црквене певачке дружине ,,Бранко'' из Ниша је био гост руске престонице.
Фестивал се одржава са благословом Његове Светости Патријарха Московског и све Русије ГГ Кирила, а под покровитељством Министарства културе Руске Федерације. Учесници фестивала су поред Дечијег хора ,,Бранко'' били и хорови из: Русије, Јерменије, Грузије и Белорусије.
За наступ који је био изузетан, Дечији црквени хор ,,Бранко'' је награђен овацијама публике која је одушевљена, још дуго пошто се хор повукао са бине стојећи аплаузима поздравила децу из Србије. Не могу се описати емоције које су се обострано развиле. На многим лицима су блистале сузе јер их је било немогуће задржати.
Дружење са публиком спонтано се наставило и после концерта, у великом холу, где је Дечји хор ''Бранко'' заједно са мноштвом присутних, запевао познате и омиљене српске и руске песме. Из свих грла одјекивало је: Русија! Србија! - и то одушевљење је преплавило све присутне.
Те вечери се у Великој дворани Храма Христа Спаситеља у Москви клицало Србији и српском народу. Дечји црквени хор ''Бранко'' из Ниша је још једанпут био прави амбасадор своје земље у иностранству.
Као велико признање хор је добио и ,,Диплому Лауреата'' коју је потписао Његова Светост Патријарх Московски и све Русије ГГ Кирило својеручно, као и посебну Благодарницу Храма Христа Спаситеља ,,за развијање и учвршћивање културних и духовних веза међу хришћанским народима''.