Другог дана Рождества Христовог, 8. јануара 2017. године у Светосавском дому Саборне цркве у Нишу одржан је једанаести по реду Божићни концерт у организацији Нишког црквеног певачког друштва ''Бранко'' и гостујућих учесника. Иако је хор ''Бранко'' је и ранијих година приређивао традиционалне божићне манифестације у Нишком народном позоришту, Дому војске и другим градским просторима, ово је једанаести пут да се Божићни концерт одржава у великој сали Светосавског дома, у дане празника Рођења Христовог, почев од године подизања овог велелепног здања. То је у свом уводном обраћању нагласио протојереј ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма, поздрављајући високе госте ове свечаности, Његово преосвештенство Епископа рашко-призренског г. Теодосија, администратора Епархије нишке, председника Скупштине Града, председнике градских општина, представнике Војске, Универзитета и сав присутни народ града Ниша који је до последњег места испунио велику салу Светосавског дома. Како је нагласио протојереј ставрофор Цинцаревић, учесници Божићног концерта још једном у ове радосне празничне дане шаљу поруке мира и љубави свом граду и читавом свету.

Након уводне нумере Мокрањчевог Божићног антифона, у извођењу хора ''Вода жива'' из Храма Светог Цара Константина и царице Јелене, којим диригује презвитер Бојан Крстић, и декламовања божићних здравица Вука Ст. Караџића од стране нараторки Марине Милутиновић и Емилије Радмиловић, на сцени се појавио хор ''Бранко'' са својим диригентом Саром Цинцаревић, изводећи почетну композицију ''С нами Бог'', руског аутора Павла Чеснокова. Након тога, подмладак Нишког црквеног певачког друштва ''Бранко'' којим диригује г. Јована Микић отпевао је неколико народних божићних песама из разних крајева света: Украјине, Румуније, Француске, Сирије и Грчке. Инструменталисткиња Јана Лазаревић извела је сплет народних песама на фрули, а Фоклклорни ансамбл ''Бранко'' представио се аранжманом народних игара под називом ''Водарке''. Црквено певачко друштво ''Бранко'' наставило је програм са неколико атрактивних композиција, међу којима су биле: традиционална јеврејска песма о златном граду Јерусалиму, песма косовских јунака ''Христе Боже распети и свети'' (посвећена трагично настрадалим певачима хора ''Александров'') и једна енглеска божићна песма, обе у аранжманима младих чланова хора, Андреја Цинцаревића и Јакова Милутиновића, позната песма ''Сеобе'' популарног састава ''Кербер'', у чијем извођењу је учествовао Горан Шепа, оснивач и предводник ове нишке групе, стари пријатељ и сарадник хора ''Бранко''. Остатак програма састојао се од пригодних песама Владике Николаја у заједничком извођењу хора и његовог подмлатка, са већим бројем солиста: на флаути, виолини, приму, гитари, клавијатурама и тромбону – младих и учених чланова хора ''Бранко''. Ауторка синопсиса за овогодишњи Божићни концерт била је г. Марина Милутиновић.

На крају двочасовног програма, који је, као и сваке године, пробудио осећања и разгалио душе присутних, публици се обратио Његово преосвештенство Владика Теодосије, позивајући све нас да на ову радост коју нам доноси Богомладенац Христос одговоримо тако што ћемо и ми Њега обрадовати чистим животом који му приносимо, а који нас саме води ка животу вечном. У продужетку вечери приређен је свечани пријем за високе госте и пријатеље.

Божићни концерт 2017

View post on imgur.com