ДЕЧИЈА ЦРКВЕНО - ПЕВАЧКА ДРУЖИНА "БРАНКО"


     Дечији хор „Бранкоˮ је основан 1995. године као подмладак истоимене Црквене певачке дружине „Бранкоˮ при Саборном храму у Нишу, с благословом тадашњег епископа нишког а потоњег патријарха српског г. Иринеја.
     При Саборном храму у Нишу те 1995. године оформљена је једна група деце која је долазила на веронауку. Гђа Јована Микић, иначе члан Црквене певачке
дружине „Бранкоˮ, с благословом Његовог преосвештенства епископа нишког г. Иринеја, прихвата се посла оснивања Дечије црквено-певачке дружине „Бранкоˮ. И, хвала Богу, хор се врло брзо омасовљује и постаје млада певачка дружина са тридесетак певача узраста од седам до 17 година.

DecijiHorBranko
     На почетку свог постојања улога хора је била превасходно мисионарска. Део хорске пробе је био резервисан за катихетику коју је водио протојереј- ставрофор отац Влајко Грабеж, велики прегалац и дугогодишњи духовник хора. Он уводи обавезну молитву пред почетак пробе и та пракса се до данашњих дана одржала. Амбиције хора биле су у то време окренуте ка једном циљу – оспособити младе певаче да науче одговарање на литургији. Певало се у два гласа, најчешће без партитура, учећи напамет. Врло брзо је уведена пракса да дечији хор припрема пригодан причастен и пева на литургијама у нишком Саборном храму.
     При хору је од 2008. до 2013. године постојала глумачка радионица за децу коју је водила гђа Сузана Миловановић. У многим пригодним ситуацијама деца су изводила игроказе: Мали принц, На Бадњи дан, Сутра је недеља, Песме Чика Јове Змаја, Руске бајке, и на тај начин дивно причалa језиком разумљивим и деци и одраслима.
   Велику подршку и помоћ дечијем хору пружио је и протојереј-ставрофор отац Влајко Грабеж, промовишући хор у многим приликама.
     У наредним годинама кроз хор пролазе генерације деце стичући ту чврста пријатељства која трају и после изласка из хора. Одређен број деце после престанка с певањем у дечијем хору, прелази у велики хор „Бранкоˮ и тамо наставља своје хорске активности.
     Временом се број чланова хора усталио и данас је од 40 до 50 младих чланова.