ЦРКВЕНО ИГРАЧКИ АНСАМБЛ "БРАНКО"

     Црквено-играчки ансамбл „Бранкоˮ је основан 2004. године на иницијативу чланова управе НЦПД „Бранкоˮ, као нови вид организовања деце која су тих година прилазила цркви, тражећи своје место у њој. Због немогућности да хор „Бранкоˮ прихвати тако велики број новопридошлих потенцијалних чланова у своје редове, основан је Црквено-играчки ансамбл с намером да се деца задрже у окриљу цркве и усмере ка још једном виду очувања српског фолклорног наслеђа. Важност реализације те идеје наметнула се нарочито током боравка хора „Бранкоˮ у Америци, када су се чланови нишког хора изненадили посебном пажњом коју се припадници дијаспоре гајили према српској фолклорној баштини и традицији уопште. На предлог Јоване Микић, за уметничког руководиоца фолклорног ансамбла „Бранкоˮ предложен је Миљко Петровић. Оснивање и развој овог новог облика црквеног и културног деловања праћени су будним оком и с благословом епископа нишког Иринеја. Сва три ансамбла – сениорска, јуниорска и новооснована играчка постава, делиле су заједничку просторију при Саборној цркви у Нишу. На своје прво путовање у Патру (Грчка, 2005), фолклорни ансамбл је кренуо заједно са Дечијим црквено-певачким хором „Бранкоˮ. Од тада до данас, фолклорни ансамбл „Бранкоˮ развија своју мисију под окриљем цркве. Изградњом Светосавског дома, 2007. године, ансамбл је добио нове, адекватне просторије за свој рад.

FolklorBranko

     Први наступ Црквено-играчки ансамбл „Бранкоˮ имао је на Светосавској академији 27. јануара 2005. године. Од оснивања до данас, ансамбл је похађало преко 900 чланова. У оквиру ансамбла раде извођачки, припремни, рекреативни ансамбл и народни оркестар. Ансамбл је гостовао у свим земљама у окружењу: у Бугарској (на Фестивалу „Деца Балкана са духовношћу у Европиˮ, Хасково), Црној Гори (на скупу православне деце на Цетињу), Хрватској (на „Бранковим данимаˮ,
Вуковар), Босни и Херцеговини, Словенији, Турској, Белорусији, Русији и Аустрији. На својим путовањима, чланови ансамбла обавезно посећују манастире и цркве. Играчки ансамбл „Бранкоˮ је један од представника Србије на великој европској дечјој манифестацији, „Радост Европеˮ у Београду. На позив краљевске породице Карађорђевић, гостовао је у Белом двору и својим наступом презентовао културу српског народа представницима дипломатског кора, а на позив представника Руске амбасаде, ансамбл је гостовао у Руском дому у Београду. Отворио је Републички сабор младих пољопривредника Србије у београдском Центру „Саваˮ. Поводом дечје недеље, ансамбл је у оквиру манифестације „Креда црта маштомˮ имао част да наступи у свечаној сали Републичког парламента у Београду. Ансамбл је често учествовао у хуманитарним манифестацијама.
     Епископ нишки Јован одликовао је у новембру 2014. године Црквено-играчки ансамбл „Бранкоˮ Орденом Светог Романа другог реда. Добитник је бронзане плакете Савеза аматера Србије, када је проглашен једним од девет најбољих дечјих фолклорних друштава у нашој земљи, Повеље хуманости, Мајсторског писма, Палилулске повеље, Благодарнице Градске општине Медијана.
     На репертоару ансамбла налазе се игре из околине Ниша, игре са Двора краља Александра, игре из околине Пирота, игре из Шумадије, свадбени обичаји косовског Поморавља, Ој бадњаче, бадњаче (приказ обичаја уношења бадњака у Србији), игре из западне Србије, Водарке (женска игра из Македоније) и кореографија На печалба ће си идем (игре из Црне Траве).
     Поред уметничког руководиоца, ансамбл има и свога духовника који брине о васпитању и духовном узрастању чланова ансамбла. Током више од деценије постојања и рада, о ансамблу су бринули: протонамесник Никола Пантић, протојереј Дејан Јовановић и протојереј Миодраг Павловић.