DSC04302a

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Арсенија а благодарношћу и гостопримством Његовог Преосвештенства Eпископа белоградчишког и викарног Епископа Митрополије софијске Господина Поликарпа, Нишка црквена певачка дружина Бранко јe у недељу 20. маја посетила Софију и Митрополију софијску и певала на Архијерејској литургији у најужем центру ове нама суседне метрополе, у Саборном храму софијске Митрополије - храму Свете Недеље.

Том приликом подсетили смо се да је тачно пре 114 година, средином маја месеца 1904. године, хор Бранко је под вођством диригента Милутина Татића и председника хора и истовремено ондашњег председника нишке општине касније, чувеног Тодора Миловановића, посетио Бугарску и њен главни град Софију као гост бугарског удружења Славјанска беседа и студентске омладине.
Тада је хор Бранко својим певањем саслуживао на литургији у ондашњој софијској Саборној цркви, након чега су приредили врло успешан концерт.

И данас, након 114 година, хор Бранко, наравно са другом поставом и под другим вођством, сада на челу са госпођом Саром Цинцаревић, је саслуживао својим хорским певањем на Светој архијерејској литургији у храму Свете недеље у Софији (храм Светог Краља) којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Поликарп.
Након Свете архијерејске литургије, хор Бранко одржао је и врло успешан и од присутног верног народа и бугарског свештенства топло примљен краћи концерт, након чега су се сви чланови хора Бранко поклонили и целивали Свете мошти Светог Краља Милутина (Стефан Урош II Милутин 1282-1321) које се чувају под сводовима овог храма и подједнако поштују од стране и бугарског и српског верног народа.
На крају ове посете размењени су пригодни поклони између Управе хора Бранко и Његовог Преосвештенства Епископа Поликарпа.
Након завршетка Литургије и самог концерта, Његово Преосвештенство Епископ Поликарп је наставио овај велики хришћански сусрет и дружење организованом трпезом љубави. Том приликом је Епископ Поликарп, лично сваком члану хора уручио по примерак CD Његове Светости патријарха Бугарског Господина Неофита - Живот и православно појање, као и иконицу на дрвету Светог Краља Милутина са честицом његове свете ризе.

Утисак који су са собом понели сви чланови хора Бранко након овог концерта и заједничке трпезе је постојање великог и дубоко израженог гостопримства и пријатељства чију је потребу за неговањем Епископ Поликарп много пута истицао како током беседе на Светој архијерејској литургији тако и након тога на одлично организованом заједничком ручку. Хор Бранко позван је да опет дође и да међусобна дружења буду чешћа.
Концерт хора Бранка у софијском катедралном храму Свете Недеље пратила је и група верника - поклоника из Ниша који су у организацији нишког Саборног храма дошли да се поклоне моштима Светог Краља Милутина. На Светој архијерејској литургији саслуживао је и старешина нишког Саборног храма протојерерј - ставрофор Бранислав Цинцаревић као и игуман суковског манастира архимандрит Серафим и игуман погановског манастира архимандрит Мардарије.
На повратку за Ниш, хор Бранко је посетио манастир Успења Пресвете Богородице у Сукову крај Пирота, где им је игуман ове обновљене светиње, архимандрит Серафим са својим братством, уприличио срдачан дочек и послужење.
{oziogallery 1714}