Naslovnastrana

Из штампе је изашао 7-ми број пете серије часописа „Глас Епархије нишке“. Први број овог гласила штампан је 1899. године и сматра се епархијским часописом са најдужом традицијом излажења, али са честим прекидима континуитета у његовом објављивању.
Часопис „Глас Епархије нишке“ обраћа се православним и другим хришћанским верницима, академским личностима, интелигенцији, катихетама и другим просветним радницима, студентима, ученицима и свима који желе да се упознају са актуелним животом цркве, као и публикованим образовним, културним и историјским садржајима.
Структура часописа не одудара од оне карактеристичне за епархијска гласила. Службени део часописа садржи изводе из летописа Епархије, попис служби и канонских посета Епископа и простор за посебна саопштења, чије публиковање има велики историјски статистички значај за генерације будућих истраживача и других заинтересованих.
У овом броју, централно место и прве стране службеног дела часописа заузимају информације везане за увођење у трон Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија. Затим следи извештај о посети Његовог Блаженства Папе и Патријарха александријског и све Африке Теодора другог граду Нишу, као и информације о свим канонским активностима Епископа нишког. Следе текстови илустровани фотографијама о пет стотина година манастира Светог Јована Претече у Јашуњи и прослави 130 година непрекидног деловања нишке Црквено-певачке дружине „Бранко“.
Важан део часописа чине разговори са свештеницима, вероучитељима и професорима који се баве изучавањем теологије и црквених студија и који у својим личним рефлексијама дочаравају садашњи тренутак њихове службе. У најновијем броју „Гласа Епархије нишке“ под насловом „Црква – једина, вечита, истинита и трајна ризница сваке врлине и доброте“ може се прочитати разговор са протојерејем мр Иваном Цветковићем, старешниим Храма Свете Петке у Нишу, потом ауторски текст катихете јереја Жељка Живковића под насловом „Култура света - света култура“ као и текст савременог грчког правословног теолога, управника Академије за богословске студије Волос о изазовима и реформацијама пред лицем православне цркве.
Посебан значај редакција посвећује објављивању архивске грађе и историјских чланака, које доприносе ближем упознавању богатог наслеђа наших крајева. Ова материја, од немерљивог значаја за културу нашег народа, још увек није у довољној мери истражена. У том смислу, простор који Епархија у свом гласилу даје овој врсти прилога треба да представља и посебан подстрек младима да се посвете научном и стручном истраживању културно-историјског блага. Нови број доноси текстове о погубљењу хетериста у Нишу 1821. године, затим текст о прослави Божића у Белој Паланци за време Великог рата у записима ирског путописца, као и текстове о пиротским егзархијским митрополитима (1869-1878) и о успоменама проте Петра Икономовића.
Значајан део сваког броја „Гласа Епархије нишке“ посвећен је верској настави. У њему се разматрају актуелни проблеми, даје се подршка раду вероучитеља, између осталог и у виду размене искустава, савета и методичких упутстава, представљају се ученички радови, приредбе, учешћа на конкурсима, специфични доприноси и постигнућа у реализацији верске наставе. У најновијем броју на две стране су објављене укрштенице са верском тематиком, под насловом Енигматика у верској настави.
Приказима духовне литературе је такође, посвећена значајна пажња.
Уредник часописа је теолог др Ивица Живковић.
По благослову Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија, часопис би у овој години требао да излази квартално.


Извор Радио Глас