IMG 20181014 110016
По благослову Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, на празник Покрова Пресвете Богородице у војној капели касарне „Аеродром“ у Нишу, Свету архијерејску Литургију служили су Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Г. Г. Јован и Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Г. Методије, викар Митрополита црногорско-приморског. Преосвештеним Владикама су саслуживали протојереј Иван Цветковић, јереји војни свештеници: специјалне бригаде поручник Горан Сандић, команде четврте бригаде потпоручник Ведран Костић, треће бригаде потпоручник Иван Ганић и домаћин војни свештеник 63. падобранског батаљона капетан Иван Аврамовић,као ии ђакон Далибор Мидић.

Након читања Светог Јеванђеља окупљеним војницима, официрима и присутном верном народу, гостима славе 63. падобранског батаљона, архијерејску поуку произнео је Његово Преосвештенство Епископ диоклијскиГ. Г. Методије. Преосвећени Владика је беседио о најблагословенијој ствари у животу, а то је људска жртва за ближњега, за заједницу, за веру и Цркву Божију.

„Сваког Православног хришћанина треба да краси та врлина, која је темељ сваке друге врлине, а то је смирење, послушање и спремност на жртву.“

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Г. Методије



Након Свете Литургије, уследила је војна свечаност поводом прославе дана војних падобранаца, смотром војника, наоружања и војне опреме који се користе у јединици, а свечаности су присуствовали изасланик Председника Републике Српске господин Циковић, државни секретар господин Александар Живковић, војни званичници, команданти батаљона, представници локалне самоуправе и медији, а испред Српске Православне Цркве Епископи диоклијски Г. Г. Методије и пакрачко-славонски Г. Г. Јован. Између осталих говорника са свечане бине се окупљенима обратио и Његово Преосвештенство Епископ диоклијски и пренео поздраве и благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, подсетивши на велика дела свих наших предака која су била узрок наших великих дела и постигнућа као њихових потомака.

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Г. Методије



Након обраћања других говорника, војницима, ветеранима и војним службеницима су додељена признања и одликовања, а захвалницу за изузетан допринос ширењу верске службе у Војсци Србије добио је Преосвећени Епископ Методије.
Војни инструктори 63. падобранског батаљона су за крај прославе извели падобрански демо – скок из војног хеликоптера, након чега су положени венци на спомен обележје палим борцима ове јединице, а присутни гости су посетили Спомен собу.

                                                                                                                                                                                 Специјална бригада Војске Србије

Специјална бригада је формирана 29. септембра 2006. године преформирањем и обједињавањем 72. специјалне и 63. падобранске бригаде, као и мањих делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“.63. падобранска бригада и 72. специјална бригада су одликоване Орденом народног хероја 14. октобра 1999. године и Орденом ратне заставе 16. јуна 2000. године.
63. падобранска бригада била је јединица са најдужом традицијом у некадашњој Југословенској Народној Армији, настала 1944. године у Барију у Италији, а 2002. године била је прва војна јединица у Војсци Србије која је прославила крсну славу – Покров Пресвете Богородице, коју слави и данас.

{oziogallery 1800}