DSC 0144

        У суботу, 27. новембра 2021. године, настављене су активности научног скупа који се одржава у Пролом Бањи, а који је посвећен 825. годишњици монашког пострига Свете Анастасије, као и манастиру Пресвете Богородице у Куршумлији.

       Научни скуп, који је отворен претходне вечери, настављен је по утврђеном програму. Радни део научног скупа отпочео је предавањем протојереја-ставрофора проф. др Владимира Вукашиновића и протојереја проф. др Зорана Ранковића, који су разјаснили српски поредак пострига монахиња у XIII веку. Затим је уследило предавање Данице И. Поповић, из Балканолошког института САНУ, која је произнела предавање под називом „Студенички гроб Ане-Анастасије – Образац или преседан сахране немањићких краљица“.

       По завршетку овог предавања, уследило је слово протођакона Предрага З. Петровића, професора на ПБФ, који је говорио о тајноводству монашке службе у списима Светог Дионисија Ареопагита.
Након дискусије и паузе, проф. др Србољуб Убипариповић одржао је предавање под називом „Чин пострига монахиње (јелински евхологиј Coislin 213 из 1027.) и Типик манастира Богородице Благодатне у Цариграду (око 1110./1138. године) као могући узори за последовање пострига Свете Анастасије и устројство манастира Пресвете Богородице у Куршумлији.“ Уследило је предавање проф. др Зорана Деврње, који је говорио о женском монаштву у канонском предању Цркве. Протосинђел Данило (Гаврановић) и јеромонах Игњатије (Ђорђевић) су потом представили „Женско монаштво у поменицима српских манастира од XV до XVIII века.“

      После ручка и паузе, проф. др Миша Ракоција, представник „Завода за заштиту споменика културе Ниш“, који је говорио о јонским импост капителима Богородичине Цркве у Куршумлији. Уследило је предавање проф. др Небојше Станковића, под називом „Архитектура Богородичине цркве у Топлици, у контексту њене обнове/изградње у време Стефана Немање“. Никола Лукић, асистент при катедри за Литургику на ПБФ, и др Ана Рашковић предавали су о светим женама у српској химнографији.

       После дискусије и паузе, уследила је промоција монографије музејског саветника, др Емине Зечевић, са називом „Манастир Светог Николе у Топлици. Археолошка истраживања“, чиме је завршен радни део другог дана научног скупа у Пролом Бањи.

{oziogallery 2599}