12022018Prokuplje
Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније присуствовао је донаторској вечери за изградњу Храма Великомученика Георгија која је одржана 8. фебруара у Прокупљу.
Благосиљајући све присутне, Владика нишки је рекао да су српске светиње, српске цркве, вечите тапије на српску земљу.
Донаторску вечеру организовала је Црквена општина, у сарадњи са општином Прокупље. Присуствовали су: председник општине Александар Симоновић, са сарадницима, командант Копнене војске Србије генерал потпуковник Милосав Симовић, командант 3. Бригаде ВС пуковник Предраг Грбић и командант прокупачке касарне, мајор Борко Бућковић, народни посланик Дарко Лакетић, представници Удружења Топличана у Београду, привредници Прокупља.
Идеја о подизању Храма посвећеног Великомученику Георгију у Прокупљу датира из 1934. године. До сада је урађен темељ ове грађевине површине 360 метара квадратних, а према речима председника општине Прокупље, Александра Симоновића, до краја ове године би требало да буду завшрени радови до самог крова.
„Градећи овај храм настављамо традицију и ово дело Божје које почињемо настављајући оно што смо наследили. У име црквене општине захваљујем се Бојани Вукадиновић која је као пројектант урадила и поклонила пројекат нове цркве, као и свима који су помогли на било који начин“ рекао је архијерејски намесник прокупачки, протојереј ставрофор Слободан Петровић.
Присутрнима на донаторској вечери је приказан филм о идеји за изградњу овог храма, а пригодни духовни програм припремили су ученици прокупачке Гимназије.
Према речима протојереја Николе Илића, старешине Храма Св. Прокопија, на донаторској вечери је прикупљено 2.300.000 динара, 720 еура и 300 швајцарских франака.

Извор Радио Глас