DSC 0008

Друго фестивалско вече седмог Међународног фестивала духовне музике „Музички едикт“ одржано је у понедељак 21. јуна 2021. године у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.

Концерт је започео наступом женског вокалног ансамбла „Нуша" из Софије, под руководством диригента Нели Андрејеве, који су познати пре свега по извођењу бугарске народне музике, али су се вечерас представили опусом духовне музике бугарских аутора.

По завршетку друге концертне вечери, овај ансамбл је на бини која је постављена у порти Саборног храма отпевао и део свог уобичајеног репертоара - бугарске народне песме.
Други хор вечерас био је византијски хор „Свети Јован Кукузељ" из Тиране, који је по први пут наступио у Србији. Они су нишкој публици представили византијско црквено појање на албанском језику.

Након тога је наступио хор „Николај други" из Њујорка. То је хор којег сачињавају потомци руске емиграције која је избегла након грађанског рата у Русији и погубљења руске царске породице и цара Николаја II, по коме носе име. Они редовно певају на богослужењима у Њујорку и Њу Џерсију.

Друго фестивалско вече затворио је велики црквени хор „Свети кнез Лазар" из Крушевца, под руководством диригента Теодоре Вешковац, који су се представили спојем традиционалног српског певања и композицијама модерних српских композитора духовне музике.

ИЗВОР:Радио Глас

{oziogallery 2493}