У Недјељу четврту Светог и Великог Поста, посвећену Светом Јовану Лествичнику, 26. марта, 2023. године, Светом Архијерејском Литургијом предстојао је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније којему је саслуживало свештенство Саборног храма: протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић и Никола Пејовић, као и ђакони Ведран Грмуша и Никола Ераковић.

По прочитаним зачалима из Светог Јеванђеља свима сабранима поучним архипастирским словом обратио се началствујући Епископ нишки г. Арсеније који је у уводном дијелу изразио благодарност и радост на дивном дару да данас заједничари у предивном Храму Васкрсења Христовог:

,,Хтео бих на почетку да заблагодарим Богу на овом дивном дару да данас будем овде са вама у предивном Храму Васкрсења Христовог, да се заједно помолимо и принесемо бескрвну жртву Тела и Крви Христове. Да заблагодарим његовом Високопреосвештенству Митрополиту црногорско-приморском г. Јоаникију на братољубивом позиву да будем овде гост, вашега града и ваше Богом спасаване Епархије”.

Владика се потом осврнуо на педагошки начин припреме за покајање и очишћење од гријехова, као и за утврђивање вјере како би како даље наводи Владика очишћени, умивени и утврђени у вери, дочекали Васкрсење Христово:

,,Налазимо се драга браћо и сестре у Четвртој недјељи Великог и Часног Поста. Наша Света Црква православна је јеванђелским оделцима који се читају сваке недјеље пред сам почетак Великог Поста и током Великог Поста нас на један педагошки начин припрема за покајање и очишћење наших грехова и за утврђивање наше вере, како би тако очишћени, умивени и утврђени у вери, дочекали Светло Васкрсење Христово”.

Владика Арсеније је нагласио да је дар вјере, дар Божији:

,,Вера је дар Божији, зато се молимо и иштемо од Господа у својим молитвама да дометне уља у кандила наше вере. Зато поучени примером из Светог Јеванђеља, молимо и општимо од Господа да нам дометне вере у кандила наша, зато што смо често пута као људи маловерни, а Господ каже ако имате вере макар као зрно горушичино (најмање, најситније од свих зрна) моћи ћете и горе да померате”.

,,Трудимо се, молимо Господа, да учврсти нашу славу, веру, да та вера буде макар као што је бера била овог јадног човека из јеванђелске приче који каже Господу: ,,Верујем! Помози моме неверју!”. – бесједио је он.

Владика Арсеније је потом акцентовао да пост и молитва јесу два стуба наше православне вјере, јер постом очишћујемо наш тијела од страсти, а молитвом очишћујемо наша срца, наш ум, нашу душу:

,,Господ каже да су пост и молитва средство којим се изгони род демонски, а пост и молитва јесу два стуба наше православне вере, јер постом очишћујемо наш тела од страсти, а молитвом очишћујемо наша срца, наш ум, нашу душу. Зато су ово два стуба наше православне вере, зато браћо и сестре постимо и молимо се да би  постали бољи људи, да би живели по јеванђелским заповестима, јер Господ то од нас тражи”.

Владика је истакао да је заправо циљ нашег овоземаљског живота сједињење у пуноћи са Господом:

,,Циљ нашег овоземаљског живота јесте да се сјединимо са Господом јер само тако можемо задобити живот вечни. Господ је дошао у овај свет из љубави, примио је на себе људску природу и постао један од нас из превелике љубави према роду људскоме. Како каже Свети апостол Павле: ,,Да је постао као слуга, тј. један од својих слугу – створење. Господ добровољно одлази на крст да страда за нас и васкрсава за нас да нам дарује живот вечни”.

,,Трудимо се да испуњавамо Његове заповести, да живимо по Јеванђељу. Управо такав нам пример даје Свети Јован Лествичник кога прослављамо данас у четврту недјељу поста. Свети Јован Лествичник се назива тако јер је написао књигу Лествица по узору на Јаковљеву лествицу. Он је написао тридесет ступњева духовног живота којим се успињемо ка савршенству. Провео је 50 година у подвигу, посту и молитви на Гори Синајској, у Синајском манастиру, показавши такав пример савршене вере, послушања и смирења и подвига”, поручио је Владика нишки г. Арсеније.

Након одслужене Архијерејске Литургије Преосвећеном Владици нишком г. Арсенију и свима сабранима обратио се протојереј-ставрофор Далибор Милаковић који је овом приликом у име народа и свештенства Саборног храма поздравио Владику Арсенија.

Он је посебно истакао нарочиту захвалност Владици Арсенију на пружању подршке у најтежим моментима по Цркву у Црној Гори, у тренуцима када је на скарадан начин изгласан Закон о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе и када је борба за светиње почела:

,,Треба да знате да када је нама овде у Црној Гори најтеже било када је наша битка почела са несретним Законом о слободи вероисповести, прво писмо подршке блаженопочившем Митрополиту Амфилохију је управо упутио Владика Арсеније као подршку свима нама у најтежим моментима. Никада Вам то владико нећемо заборавити. Изнад свега сви смо ми црква и сви смо једно биће и тијело Христово. Нека Вам Господ подари много здравља, кријепости, љубави и смирења у служењу и да Вас подржи на много година да руководите Богом спасаваном Епархијом нишком”. – пожелио је прота Далибор.

Након проте Далибора, свима се обратио и Владика нишки г. Арсеније који је заблагодарио Митрополиту Јоаникију на братском позиву и прилици да се поклони моштима Светог Василија Острошког и Светог Арсенија Сремца по којем носи своје монашко име и који је његов небески покровитељ и заштитник.

,,Хвала, оче Далиборе и хвала свој братији Храма Васкрсења Христовог овде у Подгорици. Хвала Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Јоаникију на братском позиву да јуче и данас будем овде са вама. Јуче сам имао прилику после дужег времена да се поклоним моштима Светог Василија Острошког Чудотворца и Светог Арсенија Сремца, архиепископа српског чије су мошти у манастиру Ждребаонику а који је мој небески заштитник по којему носим монашко име.”

Он се посебно осврнуо на ријечи оца Далибора које су га како истиче веома потресле, истичући притом да су страдање Цркве у Црној Гори осјећали и у Србији и Епархији нишкој, али како даље наводи Владика заједништво са Богом и ближњима је оно што чини Цркву:

“Ово што је отац Далибор рекао ме је дубоко потресло, јесте да сам можда ја први упутио писма подршке. Али, зар има ишта боље и лепше него кад браћа живе заједно? Како се и каже у Светом Писму, зато, ваше страдање овде, осетили смо и ми горе у Србији и ми смо колико смо могли, макар и најмање хтели да само подршку вама у праведној борби за заштиту светиња овде у Црној Гори и хвала Богу у томе сте успели. Уз помоћ Божију и благослов Светог Василија, Светог краља Јована Владимира и свих светих који су се подизавали на овој светој земљи освештаној молитвама Светог Василија и свих осталих преподоних отаца али исто тако и освештаном крвљу мученика.

Мени је увек велика част и радост када долазим овде, зато сам са радошћу прихватио позив Митрополита Јоаникија”,- поручио је на крају Епископ нишки г. Арсеније.

 

Извор: Сајт Митрополије црногорско-приморске