Hram svetog Nikole KrupacХрам Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског у Крупцу

Црква светог Николе води порекло из XVII века. Правоугаоне је основе са олтарском и певничким апсидама, полукружног облика. На унутрашњим зидовима има насликан живопис. Издвајају се два слоја фреско декорације. Црква је изграђена унутар значајнијег античког насеља. 1995. године извршена је реконструкција дотрајале припрате из 1866. године, на чијем месту је изграђена савремена са тремом. Том приликом откривена су четири културна хоризонта, а најстарији припада ранохришћанској базилици из V или VI века. Црква је стављена под заштиту државе као културни споменик. Цео комплекс садржи звонару и парохијски дом са станом за свештеника.


Veliki JovanovacХрам Светог Саве у Великом Јовановцу

Темељ храма светог Саве је изграђен 1937. залагањем епископа жичког др Василија (Костића) који је рођен и одрастао у селу Велики Јовановац. Почетком Другог светског рата и окупацијом овог краја од стране бугарске окупаторске војске стало се са изградњом храма. Сав материјал за изградњу храма који су мештани својом муком обезбедили је пребачен у суседно село Крупац где је изграђена зграда општине окупаторске власти. На збору мештана Великог Јовановца 2007. године формиран је одбор за изградњу храма светог Саве на стогодишњицу рођења епископа Василија. Изградња је почела следеће године уз благослов Његове Светости патријарха Иринеја, из помоћ епархије жичке, нишке, бањалучке и дародаваца. Припреме за освећење су у току.


Veliko SeloХрам Успења Пресвете Богородице у Великом Селу

Параклис Успења Пресвете Богородице се налази у дворишту покојне Стеване Ђорђевић из Великог Села, на најузвишенијем месту са кога се пружа поглед на цело пиротско поље. На том месту веома давно је постојала стара Црква које је порушена. 1944. године откопани су стари темељи и уз помоћ мештана и мајстора Добре Томановог саграђен је данашњи параклис. По казивању Најдена Мађиног Цркву је осветио владика који је дошао из Бугарске. Скромних је димензија, правоугаоног облика са једном малом олтарском апсидом које се види само са унутрашње стране. Нема иконостас. Уочи празника Успења Пресвете Богородице окупи се стотинак верника из села и околине. Свештеник само освешта водицу и пресече колаче.