31882895 1167352960066777 8982847443007700992 n
У оквиру пројекта Црвеног крста из Ниша поводом обележавања 140 година од оснивања Црвеног крста у Нишу, ученици осмог разреда ОШ “Бубањски хероји” су са својим професорима Ђорђем Бојанићем и вероучитељем ђаконом Дејаном Јовановићем снимили документарни филм.
Драго нам је да је баш нама припала та част да снимимо филм о овој престижној хуманитарној организацији, то смо радо прихватили. Црвени крст је најстарија институција у Нишу. Формиран на иницијативу др Владана Ђорђевића 1878. године, само осам дана након ослобођења Ниша од Турака. Ова хуманитарна организација је посебно помагала људима у ратовима и током ванредних ситуација, а неке њене активности претеча су данашњих домова за незбринуту децу и Хитне помоћи.
Треба напоменути да је Српска Православна Црква са епископима и свештенством узела активно учешће у формирању и утврђивању институције Црвеног крста у Нишу. Треба напоменути да су два нишка епископа која су узела активну улогу у формирању Црвеног крста у Нишу, касније достигла највиша црквена звања. Тако да је епископ нишки Инокентије Павловић касније постао митрополит београдски од 1898 до 1905 године, а епископ нишки Димитрије Павловић постао је 1920 године први српски патријарх обновљене патријаршије и био је на њеном трону до 1930 године.
Такође и секретар Црвеног крста Сања Стојановић говори о утицају и помоћи Српске Православне Цркве приликом оснивања Црвеног крста и каже да су први оснивачи и председници Црвеног крста била свештена лица. Један од првих председника Црвеног крста био је епископ нишки Виктор Чолаковић, а такође и епископ Димитрије Павловић.
Ево једног врло занимљивог догађаја и несвакидашњег који се збио за време српско-бугарских ратова, 1885. године, Црвени крст Србије поверио је нишком пододбору Црвеног крста, да пропрати акцију транспорт санитетског материјала за потребе бугарских рањеника. Била је то акција, по први пут забележена у историји Црвеног крста, да један црвени крст пребацује помоћ црвеном крсту земље са којом његова држава ратује. Ово је стварно јединствено, ипак ово могу само Срби. Али и ово је занимљиво, да приликом уласка Бугара у Ниш, бугарски Црвени крст, не сећајући се услуга које је му је чинио Црвени крст Ниша 1885. године, опљачкао је магацине нишке организације, тако да се и дан данас у бугарском државном архиву налази део архиве нишког Црвеног крста, као и сам акт о оснивању.
Филм је сниман на више локација у Нишу.
Документарни филм можете погледати преко јутјуба, а биће коришћен и у сврхе промоције поводом обележавања 140 година од оснивања Црвеног крста у Нишу.

https://www.youtube.com/watch?v=3pK6oSJuCjA




{oziogallery 1705}