IMG d8fd0f76033369d0b3e5488cd6a61eba V

Прво српско међународно квиз такмичење организовала је фондација „Мир Божији“ уз благослов Његове Светости патријарха српског господина Иринеја, као и подршку Владе Републике Српске и Републике Србије.
Информације о такмичењу добила сам од координатора за верску наставу Епархије нишке 08.10.2019.год. господина Лазара Павловића.

Пропозиције такмичења су биле да школа која има до 500 ученика може да пријави само једну, трочлану, екипу и да буде састављена од деце узраста 10-15 година.
По договору са наставником историје Бојаном Панићем, одлучили смо да пријавимо екипу наше школе и да буде састављена од ученика који су у протеклој 2018/2019. години показали најбоље резултате на такмичењу из историје. Сва три ученика похађају верску наставу, и имају места на окружном такмичењу из историје у претходној школској години.

На такмичење је пријављено око 340 екипа из Србије, Црне Горе, Републике Српске и дијаспоре. Први круг такмичења одржан је 03.12.2019 онлајн, ту је наша екипа „Немањина дружина“ имала трећи резултат а четврто место,и ушла у првих 50 екипа.
Други круг је, такође, одржан онлајн, 24.12.2019. где смо ушли у 8 најбољих екипа и пласирали се у полуфинале.
Полуфинале је одржано 23.01.2020. у Београду у сали општине Врачар. Ми смо већ 22.01.2020. били у Београду јер је у 17 сати у просторијама парохијског дома Храма Светог Саве на Врачару био радни састанак где су се све екипе упознале са начином такмичења и планираним активностима.
Због ванредне седнице изостављена је посета Народној скупштини која је била планирана у току преподнева 23.01.2020. Али смо зато пре подне искористили да са децом обиђемо Саборну цркву, Калемегдан, Руску цркву и цркву Св. Марка као и да се прошетамо Кнезом и посетимо и изложбу о манатиру Студеница у галерији САНУ.

24.01.2020. сви учесници полуфинала (8 екипа) крећу на излет до манастира Жиче где су деца топло дочекана, даривана скромним поклонима а после ручка упутили смо се у манастир Студеницу. Ту смо били на вечерњој служби, ноћили, и ујутру били на Светој Литургији после које је „Немањина дружина“ пред моштима Свете Анастасије отпевала истоимену песму. После доручка кренули смо натраг за Београд.

25.01.2020. одржано је финале у Народниј библиотеци у Београду. Поред наше екипе други финалиста била је екипа из Билеће „Млади историчари“. Наша екипа „Немањина дружина“ освојила је 215 поена, а другопласирани „Млади историчари“ 131 поен.
Сва дешавања везана за ово такмичење пратила је телевизија ХРАМ.

У име Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, квиз такмичење је отворио Епископ ремезијански господин Стефан, који је најбоље пласираним екипама уручио вредне иконе Св. Саве. Икону смо на дан Св.Саве свечано уручили директору наше школе господину Драгану Игњатовићу са жељом да је брижљиво чува како би смо је оставили у аманет генерацијама које долазе.

Млађен Цицовић, шеф представништва Републике Српске у Србији, сваком члану победничке екипе уручио је испред Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске лаптоп рачунар. Јеромонах манастира Студеница, отац Виталије другопласираној екипи уручио је слушалице нове генерације док је Бранко Бошковић, директор спортске гимназије Престиж из Београда свим члановима другопласиране и трећепласиране екипе уручио фитнес сатове. Медаље и признања уручио је председник фондације „Мир Божији“, господин Далибор Вишић.

Екипу „Немањина дружина“ чине:
- Анастасија Ђокић VI 3
- Сара Павловић VII 1
- Tрифун Ђорђевић VII 2

Наставници ментори: Јасмина Ђорђевић, вероучитељ и Бојан Панић, наставник историје.

Организатор је заиста заслужио све похвале јер су ова 4 дана, колико је трајао наш боравак у Београду, била заиста добро испланирана те смо им од срца благодарни. Поред прелепе иконе,вредних награда,медаља и првог места понели смо дивне утиске са овог такмичења.


Вероучитељ:
Јасмина Ђорђевић