DSC 012802020202020202

Епископ нишки Г. Г. Арсеније освештао Храм Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца у Бабушници

Његово Преосвештенство Епископ Нишки Г. Г. Арсеније је у недељу 09. септембра, на дан када прослављамо Сабор српских Светитеља, обавио велико освећење храма Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца у Бабушници, а у Часну Трпезу су положене мошти Светих мученика сурдуличких. По освећењу Владика је служио Свету архијерејску Литургију а саслуживали су бројни свештеници и свештеномонаси Епархије нишке, протојерејеј-ставрофорор Милутин Тимотијевић, ректор Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, протосинђел Серафим (Живковић), игуман Серафим (Мишић), протојереј Небојша Вујић, јереј Славиша Смиљић, јерођакон Нектарије (Ђурић) и ђакон Ђорђе Филиповић.  На Литургији је узео учешће бројни верни народ овога краја међу којима и председница Општине Бабушница госпођа Слађана Николић, и други представници културног и јавног живота овог места.

Након Свете Литургије Његово Преосвештенство Г. Г. Арсеније је доделио одликовања Светог архијерејског Синода најзаслужнијима за обнову ове светиње – орден Светог краља Милутина уручен је Скупштини Општине Бабушница и господину Момчилу Антићу из Бабушнице, а такође су додељене и архијерејске грамате – господи Саши Стаменковићу, Јовану Стојановићу и Драгану Ћирићу из Бабушнице и господину Петеру Рангусу из Словеније, а посебно се захвалио архијерејском намеснику белопаланачком и пароху бабушничком јереју Славиши Смиљићу, на уложеном труду око завршетка храма и парохијског дома.

Уследило је освећење парохијског дома у порти храма Светог Николаја и трпеза љубави, а након тога је Његово Преосвештенство обишао и оближњи манастир Свете Петке у селу Горчин надомак Бабушнице, који је тренутно напуштен. Владика је саслушао извештај о плановима будуће обнове манастира и надлежнима за обнову дао усмена упутства за даље поступање.

У својој беседи Владика говорио о великом дану за Бабушницу јер је „данас овај храм, како наш народ уме да каже, крштен у име Божије – у име Свете Тројице“.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније




Изградња Храма преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца у Бабушници је, према казивању старијих мештана, започела давне 1934. године. Темељ је освештао тадашњи епископ нишки Јован, а велико освећење храма је извршено тек данас. Један део радова изводили су и Бугари за време Другог светског рата, због чега су га многи називали бугарским храмом. После рата у храму се више није служило и временом је пропадао. Храм је коначно обновљен 2007. године за време свештеника Бранислава Младеновића и тада је постављен иконостас. Олтар је фрескописан2011. године за време свештеника Мирослава Бошњака када су и осликане иконе поменутог иконостаса. Данас освећени парохијски дом у порти је саграђен 2012. године средствима из општинског и државног буџета.
{oziogallery 1783}