Прослава храмовне славе цркве Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини отпочела је торжественим бденијем уочи празника. Богослужењем је началствовао протојереј ставрофор Јован Илић коме су саслуживали протојереј ставрофор Миодраг Симић, протојереј Светислав Петровић, протојереј Дејан Јовановић, јереј Александар Стаменковић, ђакон Славко Обрадовић и ђакон Дејан Јовановић.

UspenjeVrezinaНакон бдениа сабрање се преселило у салу парохијског дома где је јереј Бобан Димитријевић, професор Богословије Св. Кирила и Методија, одржао пригодно предавање на тему: Тајна о Пресветој Богородици у богословљу епископа нишког др Јована. У свом излагању отац Бобан је истакао да је владика Јован у свом богатом богословском опусу обрађивао различите богословске теме, али да је посебну пажњу посветио области христологије, а следствено томе и теми о личности Пресвете Богородице. Отац Бобан је нагласио да његово предавање представља краћи извод из књиге нашег владике "Тајна о Пресветој Богородици", извод који је прилагођен управо празнику Успења Пресвете Богородице.У предавању је било речи о историјско-химнографском опису догађаја Успења, затим самом духовно-догматском смислу овог празника, и на крају дидактичком обележју богослужбених песама празника Успења.

Јереј Бобан Димитријевић



На сам дан славе, старешина храма, јереј Владан Стојановић прочитао је Акатист Пресветој Богородици након чега је уследило Литургијско славље којим је началствовао намесник нишког намесништва трећег, протонамесник Немања Тешић, а са њим су служили и свештеници протојереј Светислав Петровић, протојереј Дејан Јовановић, јереј Бранислав Тонић, јереј Дејан Арсић, Јереј Владан Стојановић, јереј Огњен Станковић и ђакон Дејан Јовановић. Храм је био мали да би примио све окупљене а учешће у Светом Сабрању узео је и председник општине Пантелеј Г. Срђан Савић са породицом и сарадницима.

Након Литургије учињен је опход око цркве, освећење воде и пререзан је славски колач. Пригодном беседом, честитајући празник, окуљенима се обратио протојереј Светислав Петровић. Након тога уследила је трпеза љубави око које су се у братској љубави постарали овогодишњи колачари породице Владана Туфановића и Александра Спасића.