DSC 7855

На дан када Српска Православна Црква прославља светог пророка Илију, у четвртак 02. августа 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније освештао је новоизграђену цркву у селу Кумарево код Лесковца.

Владики су саслуживали намесник земунски протојереј-ставрофор Божа Бакајлић, намесник лесковачки у пензији хаџи Славко Миловановић, намесник I и II лесковачки - протонамесник Марко Адамовић и протонамесник Дејан Станковић, пароси Кумаревачки - протојереј Часлав Станковић, протојереј Зоран Радивојевић, протонамесник Дејан Димитријевић, јереј Ненад Стојановић и ђакони Петар Бакајлић из Земуна и Ђорђе Филиповић из Ниша.

Господин Милисав Миленковић је поклонио Црквеној Општини Кумарево свој породични дом и имање од једног хектара и шездесет ари, на коме је саграђен овај храм посвећен Светом пророку Илији. Господин Миленковић је ово учино као успомену на свога оца Илију кога су партизани стрељали као народног непријатеља уочи Светог Николе 1941. године изнад манастира Пресвете Богородице у Јашуњи. Господин Илија Миленковић је рехабилитован 2013. године.

Господин Милисав Миленковић и његова рођака госпођа Јасмина Јовић су овом приликом од Његовог Преосвештенства у знак захвалности добили архијерејске грамате.
Кумарево је насељено место код Лесковца у Јабланичком округу. У Кумареву се поред ове новоизграђене цркве налазе две цркве посвећене Светој Петки – једна старија, која потиче још из средњег века, и једна нова, изграђена 1933. године. Село је настало средином 18. века, досељавањем избеглица из села Горња Слатина, док је према другим изворима знатно старије и потиче још из времена кад је изграђена стара црква Свете Петке.

Извор текста: Радио Глас

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



{oziogallery 1766}