DSC 0264kumarevo

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је данас Свету архијерејску Литургију у цркви Свете преподобне мати Параскеве у селу Кумарево, надомак Лесковца, поводом храмовне славе.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј Марко Адамовић, архијерејски намесник први лесковачки, протојереј Дејан Станковић, архијерејски намесник други лесковачки, протојереј ставрофор Славко Миловановић, свештеник у пензији, протојереј Слободан Вучковић, пароси кумаревски – протојереј Часлав Станковић,  протојереј Зоран Радивојевић, протонамесник Дејан Димитријевић, јереј Ненад Стојановић, као и јерођакон Нектарије (Ђурић).

По речима старешине храма, протојереја Зорана Радивојевића, црква је била премала да прими сав окупљени верни народ који је са радошћу дошао да прослави храмовну славу, те су многи верници у светом сабрању учествовали из порте храма.

У својој беседи Преосвећени Владика је поучио верни народ житију Преподобне мати Параскеве, а посебно се захвалио свим добротворима који су помогли обнову храма: „Нека Господ стоструко врати свима онима који су помогли да овај храм блиста оваквом лепотому славу и у част и на понос свих житеља Кумарева, али и целе околине који се овде сакупљају, Богу се моле и овде траже од Бога помоћ, милост и заштиту.“

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Овогодишњи домаћин славе био је господин Дејан Станојевић из Лесковца са својом породицом.

По завршетку свечане литије и освећења славских дарова, у сали парохијског дома, приређена је и славска трпеза, на којој се братство храма, у име кумаревске црквене општине, посебно захвалило свим добрим људима који су помогли око овогодишње обнове фасаде на старом и новом храму.


У Кумареву поред Лесковца постоје две цркве посвећене Преподобној мати Параскеви – стари храм подигнут на темељима порушеног манастира светог Николаја, који се налазио са источне стране Мораве на брду данас званом Манастириште. Црква је покривена ћерамидом и освећена руком нишког митрополита Макарија 1803. године.
Нови храм Свете преподобне мајке Параскеве у Кумареву подигнут је свега неколико година након збора парохијана мрштанске, богојевачке и манојловачке парохије који је одржан 17. децембра 1930. године у порти старе цркве кумаревске. Нову цркву је освештао владика нишки др Јован Илић 1933. године.

Извор текста: Радио Глас
{oziogallery 1806}