brestovacpoklonickoУ суботу 25. априла 2015. године, са благословом Његовог Преосвештенства епископа нишког господина др Јована, ученици ОШ „Бранко Радичевић“ из Брестовца у организацији школског особља и свог парохијског свештеника и вероучитеља јереја Лазара Радуловића посетили су светиње пиротског краја. Група поклоника је најпре посетила манастир светог великомученика Димитрија у Дивљани, где их је братство манастира дочекало са великом љубављу. Ученицима је подељено послужење, а сваки ученик је добио по једну малу икону као благослов. Путовање је настављено даље до манастира светог Јована Богослова код Пирота, где се ученицима, наставницима и родитељима обратио игуман манастира, високопречасни протосинђел Мардарије. Братство манастира је са великом љубављу припремило послужење за наставнике и родитеље, а дечица су за то време ужинала у манастирској порти.
Ученици, наставници и родитељи су се поклонили светињи и наставили даље своје путовање до манастира Успенија Пресвете Богородице у Сукову. Ученике је у манастиру дочекао игуман ове свете обитељи преподобни протосинђел Серафим. Путовање је настављено до Пирота. У древном граду Пироту, група поклоника посетила је стару Цркву на Пазару, посвећену Христовом Рођењу. Ученицима се обратио тутор храма, који је поклонике упознао са дивном и бурном историјом ове велике светиње.
У поподневним часовима, група је кренула натраг у Брестовац, испуњена великим благословом и радошћу због посете великим светињама и споменицима културе југоисточне Србије.