DSC0068
       На дан када молитвено прослављамо Светог Василија Острошког, у уторак, 12. маја 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију у порти Храма Светог Василија Острошког у нишком насељу Дуваниште.
       Преосвећеном Владики саслуживало је свештенство Епархије нишке: протојереј-ставрофор Добривоје Митровић, старешина храма Светог пророка Илије у Нишкој Бањи, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Бобан Стојковић, старешина храма Васкрсења Христовог Хиландарског Метоха, протојереј Владан Стојановић, старешина храма Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини, протојереј Небојша Вујић, старешина храма Светог Пантелејмона у Нишу, протојереј Зоран Филиповић, старешина храма Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Нишу, протојереј Небојша Оровић, парох први при храму Светих цара Константина и царице Јелене у Нишу, протођакон Стеван Кричка и ђакон Ђорђе Филиповић.
       Након читања зачала из Светог Јеванђеља по Луки, Владика Арсеније одржао је надахнуту беседу у којој нас је поучио о четири блаженстава која су речена у данашњем читању Јевађеља.

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније



       Благољепији Свете Службе допринело је и одговарање са певнице братства храма, као и ђака Богословије. Овогодишњи колачар био је господин Данило Николић, адвокат из Ниша, који је 4. јуна 2019. године са својом породицом даривао јединствена звона храму Светог Василија Острошког. Ових пет звона укупне тежине 1.652 кг израђена су радионици Αφοι και Υιοί Γαλανοπούλοι" из Παραμυθιά (Грчка).
       Дивну дужност домаћина славе за следећу годину преузео је др Хаџи Небојша Станковић, који је такође велики доброчинитељ Епархије нишке, а како је рекао за Радио Глас, полаже велике наде у Господа „да ћемо следеће године храмовну славу прославити у храму,“ изразивши тако жељу свих нас да овај дивни храм ускоро отпочне и свој богослужбени живот.
       У порти храма, пре Свете Евхаристије на поклоњење је изложена митра Светог Василија Острошког Чудотворца, а колико је велика љубав и поштовање Нишлија према Светитељу великом заштитнику Ниша, видело се и по мноштву људи, који су дошли да се поклоне Његовој митри и узму молитвено учешће у прослави празника.
Препорука о мерама опреза, забрана окупљања већег броја људи и чињеница да се празник ове године прославља у радни дан, утицали су на то да у порти буде далеко мањи број људи него што је то иначе случај сваког 12. маја, када се у Нишу одржава и Литија у част Светом Василију Острошком.

Извор: Радио Глас
{oziogallery 2199}