6585
„Мучи ли се ко међу вама, нека се моли Богу; је ли ко весео, нека хвали Бога. Болује ли ко међу вама, нека дозове старјешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вјере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ; и ако је гријехе учинио, опростиће му се.“
(Саборна Посланица Јаковљева 5 глава, 13-15 стиха)


У четвртак 09. јула 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније служио је Свету Тајну Јелеосвећења у Саборном Храму Силаска Светога Духа на Апостоле у Нишу.

Преосвећени Владика Г. Арсеније началствовао је овим молитвеним сабрањем уз саслуживање свештеника Саборног Храма.

Након прочитаних свих седам Светих Јеванђеља, Преосвећени Владика је отворио Свето Јеванђеље окренувши текст Светог Јеванђеља на доле, свештеници су Јеванђеље придржавали народу који је клечао испод Светог Јеванђеља. Док је народ у храму клечао Преосвећени Владика је прочитао молитву: „ Царе свети, жалостиви и многомилостиви Господе Исусе Христе, Сине и речи Бога живога, који не желиш смрти грешника него да се обрати и жив буде, не стављам руку своју грешну на главу дошавшег к Теби у гресима и молећег од Тебе преко нас опроштај грехова, него твоју снажну и силну руку која је у овом светом Јеванђељу... “

Преосвећени Владика и свештеници су верни народ помазивали освећеним јелејем.

Верни народ је након завршене Свете Тајне Јелеосвећења кренуо својим кућама носећи освећено уље које су претходно донели да им се освети.

По већ устаљеној пракси, Света Тајна Јелеосвећења се служи током сваког поста у свима храмовима у Нишу. Храмови су пуни верног народа који се кроз ову Свету Тајну заједно са својим пастирима молe за опроштај грехова и исцељење од болести, баш онако како нас поучава Свети апостол Јаков у својој посланици.
{oziogallery 2264}