DSC 0049

У недељу прву Великог поста, 13. марта 2022. године, која је позната и као Чиста или Недеља Православља, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у нишком Саборном храму Силаска Светога Духа на Апостоле.

Преосвећеном Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, бивши ректор Богословије Св. Кирила и Методија, протојереј-ставрофор Влајко Грабеж, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма, протојереј-ставрофор Ненад Микић, парох први нишки, протојереј Миодраг Павловић, Архијерејски намесник први нишки, протојереј Борислав Стаменковић, парох трећи нишки, протојереј Владица Савић, парох пети нишки, протођакон Стеван Кричка и протођакон Ђорђе Филиповић.

По прочитаном Светом Јеванђељу, Преосвећени Владика је пригодном беседом поучио сабране верне.

На крају Свете Евхаристије, извршен је трократни литијски опход око Саборног храма, по чијем је окончању у самом храму одслужено Последовање Недеље Православља, на коме је још једном потврђена победа Цркве над јересима, најпре иконоборцима, након спора са којима је ова победна Недеља и почела да се обележава, а потом и свим осталим зловерним учењима и учитељима. Овај чин је превасходно молебног и благодарног карактера, чија је главна идеја молба за очување мира у Цркви и обраћење заблуделих. Тако је изречена похвала свима онима који су животе посветили одбрани Православне вере, док су анатеми још једном подвргнути сви они који су својим лажним и погрешним учењима довели до подела у Телу Христовом - Цркви. 


{oziogallery 2673}