IMG c7b7ed0e83f148d3893ebb70886ef2f2 V

На позив митрополита Китруса, Катеринија и Платамона г. Георгија, а по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, и ове 2019. Године, организована је посета Грчкој за ученике и професоре четири богословије; београдске, нишке, крагујевачке и крчке богословије.

У организацији ВДС-а и ове године, као и претходних година, спојиле су се и збратимиле четири богословије. Генерални секретар ВДС-а свештеник Владимир Марковић прихватио се велике одговорности око припреме и реализације доласка богословаца у Грчку. Богословци су кренули у пратњи протојереја Бобана Стојковића, презвитера Ђорђа Мирковића и ђакона Немање Калема. Група је била смештена у одмаралишту митрополије, у Катеринију, где су услови били веома пријатни.

Првог дана боравка у Грчкој богословци су посетили манастир Светог Јефрема Сирина. Сестринство манастира је са великом радошћу прихватило нашу посету и укратко нас упознало са манастиром. Следећег дана смо на позив митрополита Георгија присуствовали Светој Литугрији у Неи Порију, после које је приређена трпеза љубави.

Трећег дана нашег путовања посетили смо нови и стари манастир Светог Дионисија Олимпског. У новијем манастиру смо се поклонили многобројним моштима светитеља, међу којима су и мошти Светог Јована Крститеља, што је богословцима било посебно драго. Лепотом старог манастира, као и природом која га окружује смо сви остали затечени. Сутрадан смо посетили и природњачки музеј олимпијске регије, који симболично представља обилазак целе планине Олимп. Видели смо какав све биљни и животињски свет обитава на планини, а нешто касније смо могли да видимо и кратак историјски преглед, од настанка планине до савременог доба, кроз модерну 3D пројекцију.

Ученици богословија заједно са професорима, а на позив митрополита Георгија, су присуствовали литијама у Паралији и Лептокарији, приликом којих су могли да осете истинску љубав грчког народа према српском. Посебан утисак на богословце је оставила поноћна Литургија у Катеринију, за празник Успења Пресвете Богородице и беседа митрополита о повезаности и братској, хришћанској љубави између две Цркве.

Предпоследње вече свога боравка у Грчкој нам је увеличао митрополит Георгије. Својим предавањем о мисионарењу на тлу Африке нам је упутио чврсту поруку о важности Православне мисије, њеним специфичностима, потешкоћама али и неизмерним радостима. Посебно ће нам остати драге приче митрополита о томе колико је народ Африке сложан, братољубив и колико се међусобно помажу. На крају предавања митрополит је изразио велико задовољство и упутио велику захвалност нашој Српској Православној Цркви што шаље богослове на оваква путовања јер је и то један вид мисионарења.

Последњег дана путовања богослови су обишли цркву Светог Великомученика Димитрија и поклонили се његовим светим моштима. Такође су посетили и цркву Свете Софије, најстарију цркву у Солуну и српско војничко гробље, Зејтинлик где их је дочекао чувар гробља Ђорђе Михаиловић. Дека Ђорђе нам је у најкраћим цртама испричао страшне догађаје са Солунског фронта и колико су велике биле жртве наших предака за слободу отаџбине. У капели на гробљу смо се сви заједно помолили за душе наших предака који су пали у Првом светском рату и пробоју Солунског фронта, чиме је и завршено десетодневно путовање за ученике и професоре богословија.


Старешина храма Христовог Васкрсења при богословији у Нишу
јереј Ђорђе Мирковић
{oziogallery 2027}