У православном свету Духови су трећи празник по значају,после Васкрса и Божића и сматра се `рођенданом` Христове цркве.
Други дан празника Силаска Светог Духа на апостоле,Духовски понедељак,обележен је и ове године Светом Литургијом у храму Св. Козме и Дамјана,као и свечаним литијама улицама Насеља Никола Тесла.Празник Педесетнице привукао је,као и увек,велики број верника,како мештана овог насеља,тако и људи из околних парохија.
Свету Литургију служило је неколико презвитера:протојереј-ставрофор Радован Петровић,протојереј-ставрофор Добривоје Митровић,јереј Милан Николић,јереј Бобан Миловановић,јереј Игор Стојковић.
Ученици нижих разреда истуреног одељења ОШ `Иван Горан Ковачић`,са својим вероучитељем, Златком Милковским,узели су учешћа у Светој Литургији и литијама певањем пригодних песама.
NikolaTesla1Одмах након узношења молитава у храму,организована је свечана литија којој је присуствовао велики број верника.Након резања славског колача испод дрвета Записа у црквеној порти,присутном народу обратио се поучном беседом надахнутом величином и значајем данашњег празника,протојереј-ставрофор Радован Петровић.Његове речи биле су пуне бола због духовног пада православног српског стада,а у исто време и пуни наде да ће наш народ васкрснути и победити силе зла, као што је то умео у најтежим данима своје историје.Осврнувши се на не тако давна упозоравајућа климатска дешевања,прошлогодишње поплаве у Обреновцу и скорашњи град на територији уже Србије,поново је нагласио значај организовања литија,како бисмо избегли горку чашу непогода коју народ српски често испија због моралног и духовног посрнућа.
Трпеза љубави организована је у црквеној порти,као и у црквеној трпезарији где је отац Раша наставио своју беседу,много ведријим тоном и са пуно оптимизма наводећи поучне примере из свог богатог животног искуства.Искористио је прилику да се захвали овогодишњим колачарима,као и директору ОШ`Иван Горан Ковачић`,Стеви Тричковићу,који је и овог пута показао разумевање и омогућио да велики број деце учествује у литијама.
Јереј Дејан Милошевић пружио је и ове године велико гостољубље,срдачну љубав и изразио захвалност присутнима што су увеличали ову светковину.
Надамо се да ћемо се још много година окупљати на овом светом месту да заблагодаримо Светој Тројици на љубави и трпљењу.