ZitoradjaSvetiSavaНајвећи од свих Светих у српском роду, Светитељ и Просветитељ Срба, молитвеник пред Престолом Божијим, наш Свети Сава, у Житорађи прослављен је веома свечано и са пуно радости. Светосавско јутро почело је Светом Литургијом којом је началствовао високопречасни протојереј Хаџи Трајко Д. Стојковић уз саслуживање високопречасног протојереја Ђукана Д. Оровића и пречасног протонамесника Александра Р. Стојиљковића. За певницом су појали вероучитељи Горан Антанасковић, Радован Цветановић и Милан Благојевић, заједно са дечијим црквеним хором. Молитвено учешће узело је мноштво деце и верног народа који су дошли да заблагодаре свом Првоучитељу. Молили су се са нама и најмањи, полазници предшколске установе, који нам сваке године долазе са својим васпитачима и на крају Свете Литургије обрадују нас лепим песмицама о Светом Сави. Овогодишњи колачар био је Филип Павловић из Житорађе (6 г.), чији су се родитељи, заједно са члановима наше живе литургијске заједнице, потрудили да припреме трпезу љубави за сву децу и све присутне.
У миру изишавши, свештеници са вероучитељима, кренули су да пренесу видело Светога Саве у многим школама, режући славске колаче и поучавајући верне о значају вере, као велике покретачке енергије за свако добро, по угледу на веру Светог Саве. У Средњој и Основној школи у Житорађи, у Доњој Расовачи, Дубову, Пејковцу, Доњем Црнатову и Житном Потоку, свуда је са смерношћу и кротошћу донешен благослов Светог Саве. Богати програми могли су се свуда видети.
У поподневним сатима у Дому културе у Житорађи одржан је богат културноуметнички програм, Светосавски Светионик, у организацији са локалном самоуправом, чији су учесници били: фолклорно друштво из Јасенице, дечији црквени хор „Бисери“ са својим вероучитељем Гораном Антанасковићем и други. Радост је била свуда присутна.