DSC 8354

Прослава Васкрса у Црквеној општини Житорађа и парохији у Доњој Расовачи се већ традиционално 15 година почиње обележавати манифестацијом „Васкршњи дани Општине Житорађа“. Комплетна манифестација почиње задњег радног дана пред Васкршњи распуст када тај дан обележавамо приредбом и доделом награда за Васкршњи ликовни конкурс, под називом „Васкрс виђен очима деце“. Завршни део ове прелепе манифестације је на сам дан Васкрсења Господњег, и одиграва се по завршетку Свете Литургије када бирамо најлепше осликано и најјаче јаје. Организацију и осмишљавање целе ове манифестације носе наши вероучитељи са својим ученицима и колегама из ОШ „Топлички хероји“ и „Средње школе Житорађа“, као и васпитачима из дечијег вртића, наравно уз благослов свештеника.
У сали Дома културе у Житорађи 30.03. одржани су 15. по реду традиционални ”Васкршњи дани” у Житорађи. Као и годинама уназад, и ове године је у оквиру Васкршњих дана организован ликовни конкурс на коме су награђени најбољи учесници. Конферансу на манифестацији водио је уиграни водитељски дуо вероучитељица Милица Антанасковић и Немања Тонић студент журналистике, а присутнима су се на почетку обратили Отац Александар, и председник општине г-дин Иван Станојевић. У програму су наступили поред Црквеног дечјег хора ”Бисери” и хор Цркве свете Петке из Расоваче, предшколци, и основци.
На крају манифестације уручене су грамате захвалности за 15-годишњу сарадњу на организацији ”Васкршњих дана”: Општини Житорађа, односно председнику Ивану Станојевићу, директоркама Народне библиотеке и Средње школе, Драгани Стојановић и Милици Андрејев, као и учитељици Наташи Петковић и васпитачици Љубинки Ђорђевић испред Основне школе ”Топлички хероји” и предшколске установе ”Прва радост”. Награђени су радови у следећим категоријама: предшколци и полазници мешовите групе (укупно 30-торо деце), први разред ОШ 10 награђених, нижи разреди од 2. -4. Разреда, 1,2,3 место; виши разреди од 5.-8. разреда 1,2,3 место; Средњошколци 1,2,3 место.
На сам дан Васкрсења Господњег у Житорађи се после Свете Литургије у храму Светих Апостола Петра и Павла, завршава манифестација „Васкршњи дани“ Општине Житорађа. Петнаеста по реду ова манифестација је постала обележје наше парохије и целе Црквене Општине Житорађа, а тако и Општине Житорађа која је са Црквеном Општином носилац ове лепе манифестације.
Литургијом у препуном храму Светих апостола Петра и Павла је началствовао протојереј ставрофор Хаџи Трајкo Стојковић уз саслужење протојереја ставрофорa Ђуканa Оровићa. Наравно, Литургију су пратили хористи нашег хора Бисери који су за овај Светли празник били у пуном саставу па је самим тим и појање било на завидном нивоу. Све ово смо обележили заједничким фотографисањем са нашим свештенослужитељима и победницима такмичења. Посебну драж празнику су свакако дали деца и ученици наших школа који су присуствовали Светој литургији, а доста њих се и причестили на највећи празник наше Свете вере Православне.
У категорији најлепших јаја победу су однели такмичари чија су јаја имала највише православних мотива као нпр. икона Христова, црвена боја или орнаментика Васкршњих елемената.У жирију смо имали студента Академије ликовних уметности, Г-ђицу Александру Филиповић као председника жирија из Житорађе. Сви они су награђени пригодним наградама у складу са Празником Васкрсења Господњег, иконама, књигама и диломама Црквене општине Житорађа.
Такође и у парохији у Доњој Расовачи у Храму Свете Петке где је началствовао Протојереј Александар Сројиљковић, уз појање вероучитеља Радована и дечијег Црквеног хора и молитвеним учешћем мноштва деце и верног народа, по Светој Литургији одржава исто таква манифестација уз доделу диплома и награда.
У здрављу се гледали, нека је свима нама на радост и спасење Празник Васкрсења Христовог. Христос Воскресе!!! Ваистину Воскресе!!!

Вероучитељ Горан Антанасковић
{oziogallery 1692}