AleksinacHorЈедан од најстаријих хорова у Србији, основан је 1887 године у Алексинцу. Добитник је многобројних награда и признања. Носилац је значајног дела културног живота у нашем граду. Хор Шуматовац је обележио 129. година свог постојања.
У храму Светог Николе у Алексинцу је хор Шуматовац одржао концерт 15. фебруара у 19. часова. Као гост је наступао хор Св. Николе који је уједно био и домаћин простора овог концерта.
Ранијих година није било такве сарадње између ова два хора. Доктор Марина Гавриловић која је диригент у оба хора је дала огроман допринос приближавању градског и црквеног алексиначког хора. Њеном иницијативом су многи од чланова градског хора почели да певају и у црквеном хору и обрнуто.

Иако је у питању градски хор обележавање годишњице није учињено само на формалан званични начин већ и суштински како то чине прави домаћини пресецањем славског колача. Протојејереј ставрофор Хаџи Љубиша Недељковић је поздравио хор и присетио се како је тај исти хор изгледао осамдесетих година прошлога века.
Након резања славског колача хористи и гости су позвани на пригодно послужење у конаку цркве.