У понедељак, 13. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније посетио је цркву Свете Тројице у селу Горњи Адровац код Алексинца, подигнуту на месту страдања руског грофа Николаја Рајевског, палога у боју са Турцима 1876. године. У том смислу, овај спомен храм представља симбол заједничке борбе српског и руског народа за ослобођење од Турака подјармљених Словена, и сећања на све оне који су пали у овом племенитом подвигу, међу којима је гроф Рајевски један од најистакнутијих.

Преосвећени Епископ је овом приликом, у пратњи тима експерата, међу којима су били присутни професор нишког Грађевинско-архитектонског факултета у пензији Мирољуб Самардаковић, господин Миле Вељковић, представник Завода за заштиту споменика културе у Нишу, господин Зоран Раичић, грађевински инжењер из Ниша, и други, обишао стару адровачку светињу. Међу присутнима су били и протојереј Дејан Арсић, секретар ЕУО Епархије нишке, Архијерејски намесник алексиначки, протојереј Братислав Вукићевић, надлежни парох, јереј Александар Лукић, и председник општине Алексинац, господин Далибор Радичевић.

Обиласком храма и храмовне порте, разматрани су предстојећи кораци у процесу обнове целокупног комплекса, која ће бити покренута у наредном периоду.