Sveti Vasilije

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је уочи празника Светог Василија Острошког Чудотворца у суботу, 11. маја 2019. године, Вечерњу службу са литијским стихирима и петохлебницом у храму Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу уз саслуживање свештенства из Ниша и околине и у присуству верног народа.

Преосвећени Владика је затим испред месне канцеларије Медијана у насељу Дуваниште повео Литију до храма који се гради у част и као захвалност Светом Василију Острошком Чудотворцу. У Литију је кренуо и велики број верника, чији се број на путу до храма увећавао.

Литији, као и Вечерњој служби, присуствовали су и градоначелник Ниша господин Дарко Булатовић, председник општине Медијана господин Небојша Коцић, председник Скупштине општине Медијана проф. др Жарко Ранђеловић и градоначелник Пирота господин Владан Васић.

На сваком раскршћу читана су Јеванђеља која се читају током Литије.

Окупљеном народу обратио се најпре домаћин славе - председник Општине Медијана господин Небојша Коцић, који је подсетио да се 12. маја навршава двадесет година од када је Свети Василије Острошки сачувао грађане Дуваништа у току НАТО бомбардовања и истакао да се изградњом овог храма који је "место окупљања, сећања на прошлост и погледа у будућност" одужујемо Светом Василију који се те 1999. године "обрео над Дуваништем".

Беседу је затим одржао и Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније започевши је најрадоснијим хришћанским поздравом "Христос Васкресе!". Преосвећени Владика је окупљене вернике подсетио да је Истину Васкрсења Христовог, као некада Апостоли, проносио и Свети Василије - Митрополит захумски и Чудотворац Острошки, од детињства па до свог блаженог уснућа, а и након тога -кроз свете мошти које су остале нетљене и кроз које Господ дарује Благодет свима онима који им са вером приступају.

Владика нишки је изразио и наду да ћемо ако Бог да следеће године и Вечерњу службу и Свету Литургију у част и славу Светом Василију Острошком Чудотворцу служити унутар храма који му је посвећен.

Свету архијерејску Литургију, којом ће началствовати Преосвећени Епископ нишки Арсеније, служиће се у недељу, 12. маја 2019. године са почетком у 9 сати на трему Храма Светог Василија Острошког Чудотворца у нишком насељу Дуваниште.
{oziogallery 1954}