DSC 0002
У недељу 29. по Духовима 27. децембра 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније служио је Свету Литургију у храму Светог Николаја у Нишу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј Зоран Филиповић, протојереј Александар Ђорђев, протонамесник Димитрије Петровић, јереј Марко Милетић, ђакон Ђорђе Филиповић и ђакон Никола Милић.

Након прочитаног Светог Јеванђеља по благослову Преосвећеног Епископа беседио је протонамесник Димитрије Петровић.

ПРОТОНАМЕСНИК ДИМИТРИЈЕ ПЕТРОВИЋ




„Само пламена љубав душе према Богу јесте законити брак душе. Свака друга љубав, не кроз Бога, мимо Бога, или против Бога, јесте идолопоклонство. Тако љубављу према телу човек прави од тела лажнога Бога или идола; љубављу према земаљском имању или накиту човек прави од имања и накита идоле; љубављу према ма коме или ма чему човек прави себи идоле. А то значи; љубав која искључиво припада Богу човек упућује на другу страну, на нешто ниже од Бога, на нешто недостојније љубави. У што год човек верује више него у Бога; у што се год човек нада више него у Бога; што год човек љуби више него Бога, – то заузима место Бога и постаје идол за човека, лажни Бог за лажну душу.“ - из Омилија Светог Владике Николаја за Недељу 29. по Педесетници

{oziogallery 2378}