DecijiHor1Од 7. до 11. јуна у сунчаном црноморском граду Поморју одржао се међународни фестивал православне музике “ Света Богородица -Достојно јест“.
Ове године учесник овог фестивала био је и дечији црквени хор „Бранко“ који се налазио у првој категорији црквених хорова. Сам фестивал није имао такмичарски карактер. Иначе од 2004.године овај фестивал се одржава у граду Поморје. Ове године гости су били хорови из Русије ,Украјине , Белорусије ,Грчке ,Румуније ,Србије,Холандије , Немачке као и домаћина Бугарске.

DecijiHor3Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина др Јована дечији хор „Бранко“ дошао је да покаже и сведочи традицију свога хора ,своје цркве,свога народа и да својим певањем прослави Пресвету Богородицу кроз своје најбоље музичко оруђе ,глас који им је од Бога дарован.

DecijiHor2Труд и рад, заједно са даром, увек доносе велике резултате што је и ово гостовање показало. Пуно је љубави, стрпљења и енергије уложено да би хор, под уметничким руководством Госпође Јоване Микић ,показао какво благо наша Црква има у предивним дечијим гласовима .
Прво појављивање хора било је на литији која је прошла од Цркве „Рођења Пресвете Богородице „ крећући се централним градским тргом а предвођеном Његовим Високопреосвештенством Митрополитом сливенскимЈоаникијем и завршила се свечаним отварањем од стране градоначелника града Поморје Г. Ивана Алексиева.
Свој народ , своју државу ,своје Косово и Метохију световним програмом на отвореној сцени 8. јуна у вечерњим сатима, на централном платоу испред Кинотеатра, а певајући етно песме ,дечији хор „Бранко“ показао је окупљеном народу, да у традицији младих људи живи и живеће завештање наших предака које остаје и не заборавља се. Велики број окупљених ,одушевљенои са бурним аплаузом једино је могао да поздрави нашу децу и наше наслеђе.
Званичан наступ дечијег црквеног хора „Бранко“ био је у самом храму „Рођења Пресвете Богородице“ у суботу9.јуна у послеподневним часовима. На програму хора налазиле су се композиције Исаије Србина ,затим делови из Литургије за дечији хор од В.Илића,византијски напев „Достојно јест“ , „Блажен муж“Зосима пустињака,антифони Стевана Мокрањца , „Днимои“ Ирине Денисове,као и обрада песме“Људи ликујте „ од Светог Владике Николајажичког.
Својим умилним гласовима, певајући срцем и душом својом, славећи Бога Живог а тиме и сведочећи да су своје таланте нашли и даривали ономе од кога су их и добили,наша деца добила су велике похвале након сваке композиције.
Захвалницу за учешће на деветом међународном фестивалу православне музике од стране љубазних домаћина примила је диригент Госпођа Јована Микић , чијим ангажовањем овај дечији хор постиже велике успехе и у земљи и у иностранству, и тако проноси име града Ниша и славне нишке епархије ,која са својим дечијим црквеним хором „Бранко“ може бити поносна и срећна .