HorBranko01На позив Пољске православне Цркве, братства храма Светог Јована Богослова у Бјалистоку и благословом Епископа нишког Г.Јована дечији хор „Бранко“ имао је радост да учествује у прослави Видовдана коју је ова Црква са својим парохијанима организовала.
На свом путу, након ноћења у Духовној семинарији у Варшави ,посетили смо и обишли знаменитости главног града Пољске .Наш водич Милош Богић, који нас је током свог нашег пута пратио испричао нам је о историји града као и о православљу у Пољској .У Варшави је велики утисак на све оставио Шопенов музеј а посетили смо и Саборни храм Свете Марије Магдалине.
HorBranko02Наши домаћини свештеници при храму Светог Јована Богослова су нам обезбедили смештај у Супрашајском манастиру који је својом историјом повезан са словенском писменошћу и манастиром Хиландар.
HorBranko04Уочи Видовдана, у православној школи у Бјалистоку служена је Света Литургија на којој је начаствовао протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Богословије Светог Кирила и Методија, са свештенством из Ниша и Бјалистока.Својим појањем и дечији хор „Бранко“ је саслуживао и учествовао на Литургији.
На сам празник Видовдана служена је Света Архијерејска Литургија у храму Светог Јована Богослова, коју су служили митрополит Бјалисточко-Гдањски Јаков и викарни Епископ моравички Антоније уз саслужење свештенства. Ово Литургијско славље својим гласовима и појањем употпунио је дечији хор „Бранко“. На Светој Литургији био је присутан и амбасадор Републике Србије у Пољској Г.Радојко Богојевић и градоначелник Бјалистока.
Истог дана, у 20 часова,предвођени својим диригентом Госпођом Јованом Микић, дечији хор Бранко имао је целовечерњи концерт. На репертоару су биле духовне и световне композиције којим су представили богату традицију наше Цркве и нашег народа.Велике емоције на присутне који су са пажњом слушали и пратили концерт изазвала је композиција „Сузе Косова“.
Сутрадан у недељу 29.јуна дечији хор Бранко је био гост Цркве Рођења Пресвете Богородице у месту Гродек ,где су деца такође певала на Светој Литургији и једним устима и једним срцем славећи Господ Христа Исуса заједно са верним народом ове Цркве.
У повратку преноћили смо у Будимпешти у чувеном Текелијануму, обишли знаменитости града и полако се упутили у вољени Ниш.
HorBranko05Гостопримство домаћина остаће нам у дубоком сећању као и лепи тренуци проведени са о.Марком, о.Михаилом и другим оцима, који су се трудили да се осећамо као код своје куће.