Дечији-омладински црквени хор ,,Бранко'' – Ниш, у Швајцарској

IMG 0daea0f46490d2657d0b6c350a1ba11e V

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Арсенија, а на позив ЦО Лозана и Музичке Франкофоно-српске школе западне Швајцарске,(проф.Милутина Павловића и проф.Нине Софронски), дечији-омладински црквени хор Бранко сасвојим диригентом г-ђом Јованом Микић, боравио је у Швајцарској од 30.04. до 03.05.2019. г.

На Светли Понедељак хор је певао на вечерњем богослужењу у цркви Св.Три Јерарха у Лозани где је домаћин протао. Богољуб Поповић поздравио госте из Ниша и пожелео им топлу добродошлицу.

Другог дана боравка хор је обиласком знаменитости Лозане и шетњом крај Леманског језера (које неки зову Женевско) имао прилике да се увери у заиста јединствену лепоту овога града. Хор је посетио и градску катедралу из 12-ог века.У поподневним часовима хор је посетио дечије онколошко одељење у клиничком центру у Лозани, који је иначе и највећи у Швајцарској, и за мале пацијенте и тамо запослене одржао концерт.

Овај наступ хора био је препун емоција. Деца су својим певањем покушала да својој малој болесној браћи макар на трен олакшају боравак у болници. По реакцијама свих присутних могло се видети да су у томе и успели. Хор је на клиници дочекала г-ђа Др Маја Бек Поповић која је и начелник овог одељења и важи за једног од водећих светских дечјих онколога. Она је истакла да је ово први пут да је неко одржао концерт на овој клиници и да она не може речима изразити захвалност своју и свих присутних за оно што се догодило.

Трећег дана боравка хор је посетио Факултет музичке уметности у Лозани као и музеј ,,PalaisRumine''. У вечерњим часовима хор је одржао ,,Васкршњи концерт'' у TempledeChaillyкоји иначе важи за једну од најважнијих концертних дворана у Лозани. Концерту су поред наших Срба у Лозани присуствовали и многи Швајцарци из овога града, као и представници Амбасаде Р Србије у Берну и запослених при УН у Женеви.

Јединствени тренутак овог концерта је био зеједнички наступ хора и ученика Музичке Франкофоно-српске школе. За ову прилику мали хористи су научили песме на француском а деца из Швајцарске, ученици школе, на српском језику и заједно их отпевали. На крају концерта хор је доживео праве овације за једно дивно вече које су приредили свима присутнима. Све је на почетку поздравио и на крају се захвалио протојереј о.Богољуб Поповић који је нагласио да је Дечји-омладински хор Бранко оставио неизбрисив траг у животу и летопису ЦО у Лозани и храма Св.Три Јерарха. После концерта приређено је коктел послужење за све присутне.

Дружење са домаћинима протом Богољубом и протиницом Феличијом, као и г-ђицом Нином Софронски која се за све време боравка у Швајцарској није одвајала од хора, настављено је до касно у ноћ, када су се уз Многољетствије хористи опростили од проте и протинице и захвалили на искреној љубави коју су показалипрема хору. Хористи су се и лично а затим и преко оца проте захвалили и свим његовим сарадницима који су учествовали и обезбедили ово дивно гостовање хора.

Четвртог дана боравка, за хор је у амбасади Р Србије у Берну пријем приредила г-ђа амбасадорка Др Снежана Јанковић. Том приликом хор је извео неколико композиција и на тај начин поздравио особље амбасаде и захвалио се на срдачном пријему. Хор је после краћег обиласка Берна наставио свој пут до Белпа (крај Берна) где их је у парохијској цркви Св.Кирила и Методија дочекао протојереј-ставрофор о.Станко Марковић, Архијерејски намесник за Швајцарску.

Отац прота је у предивној цркви Св.словенске браће дочекао и топло поздравио хористе а затим су се ови одужили са неколико прелепих васкршњих песама. У свечаној сали која се налази у крипти храма, прота и протиница су са својим сарадницима приредили ручак за хор. После ручка хористи су се за овај братски и очински пријем захвалили домаћинима и наставили свој пут ка Нишу. Пре одласка из Белпа хористи су се опростили и од г-ђице Нине Софронски која је готово сваког минута као чувар бдела над хористима. Велико хвала.

После ноћења у италијанском градићу Јесоло, хор је у раним јутарњим сатима наставио свој пут кући уз заустављање у Трсту и посети нашој цркви Св.Спиридона Чудотворца. Сви су остали затечени монументалношћу и лепотом овога храма, у којем је добродошлицу хору пожелео старешина храма протојереј-ставровор о.Рашко Радовић. Отац прота је хористе упознао са историјатом храма и постојањем наше црквене заједнице у Трсту.

После краћег обиласка града хор је наставио свој пут ка Нишу у који је и стигао у недељу 05.маја у раним јутарњим сатима.

Треба истаћи да је боравак хора у Швајцарској остварен уз покровитељство и благослов Епископа Аустријско-швајцарског Господина Андреја, коме се Управа хора посебно захваљује.

протојереј-ставрофор Ненад Микић

ozio_gallery_nano