Мешовити хор Нишке црквене певачке дружине "Бранко" представио је српску музичку традицију на престижном Међународном фестивалу хорова "Аргус Орестике" у грчком граду Касторији, изазвавши дубоке емоције код грчке публике.

Током фестивала, хор "Бранко" извео је духовна и световна музичка дела српских, грчких и руских композитора, демонстрирајући високи ниво професионализма и музикалности. Њихов наступ није оставио никога равнодушним, а публика је посебно била дирнута изведбом грчких композиција, које су имале посебан емотивни одјек.

Овај значајни фестивал, који се одржава бијенално и није такмичарског карактера, ове године је по 22. пут окупио хорове из Грчке, Кипра и једног госта из региона. Нишки хор "Бранко" је добио почасно место на фестивалу, што је потврда њиховог досадашњег рада и успеха на међународној сцени. Домаћини су посебно похвалили њихов професионализам и изузетну изведбу током завршне вечери фестивала.

"Велика нам је част што смо имали прилику да учествујемо на фестивалу као једини хор из региона и представимо нашу музичку културу. Реакције публике су биле изванредне, што нам даје додатну мотивацију за даљи рад," изјавила је госпођа Сара Цинцаревић, диригент хора "Бранко".

Фестивал "Аргус Орестике" је један од најважнијих музичких догађаја у Грчкој, познат по високом нивоу извођења и богатом програму. Учешће нишког хора на овом фестивалу још једном је потврдило њихов статус као једног од најугледнијих хорова у региону, а њихова изведба оставила је трајан утисак на све присутне.

Главни организатор Константинос Адам изјавио је да је за њега привилегија учешће нишког хора који по њему, иако је аматерски, може да се пореди са најбољим хоровима у свету, што је, како каже, показала и реакција публике која је при извођењу певала заједно са певачима, уз неретке сузе у сали. Господин Костас је прихватио позив да буде гост Божићног концерта НЦПД "Бранко" наредне године.

Такође, нишки певачи, предвођени диригентом Саром Цинцаревић, учествовали су у Светој литургији 30. јуна у грчком храму, а присутан бројни веран народ је са великим изненађењем прихватио литургијско појање на два језика.

Осим наступа, чланови хора "Бранко", предвођени старешином нишког Саборног храма, протојерејем-ставрофором Бранком Ц́инцаревићем, као организационом и духовном подршком током пута, имали су прилику да посете бројне знаменитости, међу којима су Археолошки музеј, Музеј византијских икона и древне светиње које датирају још из 9., 10. и 11. века.

 

На извештају благодаримо господину Здравку Стојнићу, ПР-у НЦПД "Бранко".