FB IMG 1555605650163
Библијска школа у Лесковцу неколико година уназад има плодоносну сарадњу са Домом културе "Тихомир Ракић - Вељко" у Печењевцу, на чијем челу је млад и полетан кадар. Ова културна институција је можда најактивнији сеоски Дом културе у Србији. То се потврдило и овим предавањем, којим је Дом културе у Печењевцу први обележио велики јубилеј СПЦ у лесковачком крају.
Поводом јубилеја осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, 15. априла 2019. године одржано је предавање у великој сали Дома културе. Предавачи су били проф. др Ђорђе
Ђекић из Руме, наставник на департману за историју Филозофског факултета у Нишу и вероучитељ Милош Павловић, један од предавача Библијске школе у Лесковцу.

На почетку предавања прочитана је молитва и чуо се тропар Светом Сави. Амбијент је красила велика икона Светог Саве постављена у средишту простора, док су се у позадини смењивале одговарајуће слике. Цела атмосфера је одисала дубоким поносом према лику и делу Светога Саве и великих јерарха Светосавске Цркве, који су је водили кроз векове. Водитељ програма је била госпођа Биљана Павловић, која је направила кратак увод у тему и потом дала реч гостима.

Први се присутнима обратио проф. др Ђорђе Ђекић који је говорио о личности Светога Саве и о историјским околностима приликом стицања аутокефалије. Речено је било и о значају Законоправила, о односу Цркве и државе код Срба у средњем веку, али и о другим значајним темама о којима је уважени професор Ђекић надахнуто говорио.

Затим је реч добио вероучитељ Милош Павловић, који је образложио канонску оправданост приликом добијања аутокефалне архиепископије за Србију и касније приликом њеног уздизања у ранг патријаршије. Потом је направио осврт на догађаје који су се збили током протеклих 800 година постојања Светосавске Цркве. Говорио је о фанариотској и егзархијској управи над српским епархијама на југу. Затим о страдању Српске Цркве током Првог светског рата. Своје излагање је завршио са периодом уједињења СПЦ и обнављања патријаршије 1920. године.

После аплауза, предавачи су стрпљиво одговарали на бројна питања знатижељне публике, који су се интересовали за најразличитија питања српске историје.

На крају се присутнима обратио директор Дома културе господин Мирослав Станојевић, који се захвалио публици и предавачима и све позвао на послужење које су упосленици ове установе припремили за све госте. Предавачи су добили захвалнице од управе Дома културе у Печењевцу.

FB IMG 1555605657841