BOG SE JAVI U TELU
Бог се јави у телу
Епископ Јован Пурић
Христолошке теме патристичке књижевности
Одељење Патристичког института Епархије нишке и Институт за теолошка истраживања Православног богословског факултета Универзитета у Београду
ИСБН 978-86-7405-137-5

После издањa Епархије нишке, у виду приручника за Православну догматику – Сотириологија и Христологија, аутора Епископа нишког др Јована (Пурића),објављена је, уз помоћ Института за теолошка истраживања Православног богословског факултета Универзитета у Београду, монографска студија Бог се јави у телу.После наставних учила, аутор је наставио да корача по пољу мултидисциплинарности објашњавајући и анализирајући догмате Православне Цркве о Тајни Христовој.
Књига – Бог се јави у телу (Христолошке теме патристичке књижевности)– подељена је у две целине: Свепуноћа Божанства телесно и Оваплоћење Бога Логоса као остварење тајне Домостроја спасења по телу. Први део монографије почиње објашњењем појма пуноћа у Посланици Колошанима Светог апостола Павла 2, 9; а затим се аутор бави смислом и поимањем библијског израза телесно (стр. 15-42),јер највише што је Бог могао дати човеку, дао је поставши човек, Богочовек.Човеково биће сместило је васцелог Бога, несместивог и безграничног. Свети Јован Дамаскин је у праву кадатврди да је Богочовек Христос „једино ново под сунцем”, а затим то у нашем веку понављају Свети Јустин Ћелијски и умировљени Владика Атанасије (Јевтић) и тиме потврђују чињеницу да је христологија темељ богословствовања и, уједно,целог човековог живота. У своју христолошку расправу Епископ Јован умеће разјашњење тајне пуноће времена, а затим појашњава смисао појаве свепуноће Божанства телесно у свету и у историји, јер је Христос увек ново, ново које никада не стари,ни у времену ни у вечности.Управо због тога аутор почиње своје излагање, гледано кроз историјску раван,са Старим Заветом, где је било много наговештаја доласка Бога у телу.Сам појам Син Божји аутор дефинише и према Старом и према НовомЗавету,те на тај начин читалац може да синтетички прати разво јхристолошке идеје.Овај одељак се завршава поглављем Исус Христос истинити Бог (стр. 82-89), а затим почиње расправа о Богочовеку,јер је са Богочовеком и сам човек постао биће, као ново под сунцем, као биће које је божански важно, драгоцено, вечно, али и комплексно. Други део монографије, аутор започиње објашњењима како су ипостасно сједињене две природе у Христу (стр. 89-98).Затим се расправа ограничава на православно учење о двема природама у Богочовечанској Личности Исуса Христа и одређује се шта је јеретичко и кривоверно код оних који одричу истинитост оваплоћења БогаЛ огоса.Како би читалац разумео Богооваплоћење, аутор објашњава Богочовека као тајну свепуноће Божанства телесно (стр. 155-162), затим говори о значају тела,те затим, на крају овог дела књиге, наглашава ипостас неособености и међусобни однос Трију Лица Тројичног Бога (стр. 162-168).Закључна разматрања аутор именује синтагмом Христологија оваплоћења, уз два поднаслова–Бог Логос у оквирима људске природе(стр. 168-173) и Исус Христос истинити човек (стр. 173-189).
Пошто је човек створен као Боголико биће, он у најдубљим својим основама чезне за својим Прволиком, Јединородним Сином Бога Живога, како би он као личност општио и заједничарио са Богом, за шта је створен, назначен и за шта му је дат таленат (да га умножава). Човек увек чезне за Љубављу и за личним општењем са Богом, својим Творцем и Спасом. Управо овај антрополошки и сотириолошки моменат аутор представљене монографије препознаје као крајеугаони камен за разумевање и развијање христолошких догмата. Овако конципирано дело наводи и писца и читаоца да наставе да истражују на свим богословским равнима,и молитвено, и интелектуално, да би човек у заједници са Богом био обожен и спознао своју веру,и у срцу и у уму.
Аутор књиге Бог се јави у телу приступио је огромној и неисцрпној теми са много аспеката.Одговарајући на свевремене проблеме и питања у вези са личношћу Исуса Христа, Богочовека, Владика Јован користећи светоотачк укњижевност, предањску праксу и савремену богословску мисао, сажима све одговоре у једну Истину.Тако кроз питања оних јеретика који су спорили христолошке догмате, долазимо до потврде, написане савременим језиком,да је Исус Христос, истинити и Бог и човек.Методологија коју користи аутор – имајући у виду све приручнике и представљену монографску студију – може да помогне сваком призваном човеку – вернику, студенту или будућем свештенику –да од најраније младости научи да сагледава богословље као целину,и као свевремени дијалог између човека и Бога.Тек онда ће сви бити у стању да христолошки догмат схвате у контексту Светог Писма и Светог Предања.

Ђакон Ивица Чаировић