800x600 svetosavski dom u NisuСветосавски дом Саборне цркве са благословом Његовог преосвештенства Епископа г. г. Теодосија наставља свој недељни културни програм. Сваког уторка у редовним приликама, у продужетку акатиста од 17 часова, предвиђено је организовање предавања, промоција и трибина. Осамнаесто по реду предавање, на дан 28. марта, одржано је на тему ''Савремени подвижници православне цркве''. Предавач је био протојереј ставрофор Мирољуб Стојановић, умировљени старешина Цркве Светог Пантлејмона у Нишу.


РЕЗИМЕ ПРЕДАВАЊА
У времену комуникације преко рачунара потребна нам је жива реч. Свака реч је веома битна. Од речи које слушамо зависи наше напредовање у вери.
Код аскета постоји снажна воља за самосавлађивањем. Главну побуду њиховог деловања представљају одрицање, покајање и самоунижење. У суштини те оријентације стоји жеља за ослобађањем од зависности. У томе је неопходно држати се предања светих отаца. Основни циљ подвижништва је уподобљавање своје воље Божјој вољи.
Након увода, протојереј ставрофор Мирољуб Стојановић изнео је и протумачио велики број примера из живота српских и грчких подвижника двадесетог века, наших савременика.