Дочек Патријарха и празнично бденије у малом Саборном храму у Нишу

DSC 0075bbbbbbbbbbbbb

Уочи празника Светог Архангела Гаврила, Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј, присуствовао је празничном бденију у храму Сабора Светих Архангела у Нишу.

Његову Светост су у порти Саборног храма у Нишу претходно свечано дочекали Епископ нишки Г.Г. Арсеније испред многобројног монаштва и свештенства нишке Епархије, као и верног народа који се у заиста великом броју окупио да дочека свог некадашњег вољеног Епископа.

Храм Сабора Светих Архангела, у Нишу познатији као мали Саборни храм, вечерас је први пут након скоро две године отворен за верни народ на најлепши могући начин – празничним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Г.Г. Арсеније у присуству Његове Светости Патријарха српског. Овај храм наиме наредне године обележава 200 година од изградње, а у поменутом периоду обављена је опсежна рестаурација, како би храм био обновљен пред овај велики јубилеј.

Епископу Арсенију су саслуживали игуман Серафим (Мишић), протојереј-ставрофори Боги Цветковић, Добривоје Митровић и Бранислав Цинцаревић, протођакон Стеван Кричка и ђакон Ђорђе Филиповић.

На бденију су, поред Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Иринеја, присуствовали и генерал-потпуковник г. Милосав Симовић, градоначелник Ниша г. Дарко Булатовић, Командант одреда Жандармерије Ниш г. Ненад Шћепановић, председници градских општина, јавног и културног живота града Ниша… МалиСаборни храм вечерас је збиља био препун благочестивог верног народа који је учествовао у празничном бденију.

Његову Светост је на крају празничног бденија срдачно поздравио Владика нишки Арсеније уз добродошлицу и захвалност на „бразди коју је (Његова Светост) заорао на њиви Господњој пуних 36 година (јер је она) дубока и доноси стоструке плодове – град испуњен светињама и светиње испуњене народом Божјим“, као што је и овај храм у коме је Патријарх дочекан.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


Величанствени стари иконостас у Малом Саборном храму је након рестаурације „вечерас заблистао с пуноћом, своје лепоте“, како је у дирљивој беседи на крају службе приметио Његова Светост, уз присећање и подсећање на најлепше године његовог живота проведене у „његовом трећем дому“ – граду Нишу.

Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


Извор текста и аудио снимака: Радио Глас

ozio_gallery_nano