Покров Пресвете Богородице, слава 63. падобранског батаљона прослављена у војној капели касарне „Аеродром“ у Нишу

IMG 20181014 110016
По благослову Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, на празник Покрова Пресвете Богородице у војној капели касарне „Аеродром“ у Нишу, Свету архијерејску Литургију служили су Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Г. Г. Јован и Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Г. Методије, викар Митрополита црногорско-приморског. Преосвештеним Владикама су саслуживали протојереј Иван Цветковић, јереји војни свештеници: специјалне бригаде поручник Горан Сандић, команде четврте бригаде потпоручник Ведран Костић, треће бригаде потпоручник Иван Ганић и домаћин војни свештеник 63. падобранског батаљона капетан Иван Аврамовић,као ии ђакон Далибор Мидић.

Након читања Светог Јеванђеља окупљеним војницима, официрима и присутном верном народу, гостима славе 63. падобранског батаљона, архијерејску поуку произнео је Његово Преосвештенство Епископ диоклијскиГ. Г. Методије. Преосвећени Владика је беседио о најблагословенијој ствари у животу, а то је људска жртва за ближњега, за заједницу, за веру и Цркву Божију.

„Сваког Православног хришћанина треба да краси та врлина, која је темељ сваке друге врлине, а то је смирење, послушање и спремност на жртву.“

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Г. Методије

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


Чину резања славског колача, након заамвоне молитве, присуствовао је и Командант Специјалне бригаде, бригадни генерал Мирослав Талијан, а присутнима се обратио и Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Г. Г. Јован, који је свима честитао славу, подсетивши на прву прославу славе Покрова Мајке Божијенакон Другог светског рата у Војсци Србије 2002. године – управо у овој касарни.

Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Г. Г. Јован

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


Након Свете Литургије, уследила је војна свечаност поводом прославе дана војних падобранаца, смотром војника, наоружања и војне опреме који се користе у јединици, а свечаности су присуствовали изасланик Председника Републике Српске господин Циковић, државни секретар господин Александар Живковић, војни званичници, команданти батаљона, представници локалне самоуправе и медији, а испред Српске Православне Цркве Епископи диоклијски Г. Г. Методије и пакрачко-славонски Г. Г. Јован. Између осталих говорника са свечане бине се окупљенима обратио и Његово Преосвештенство Епископ диоклијски и пренео поздраве и благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, подсетивши на велика дела свих наших предака која су била узрок наших великих дела и постигнућа као њихових потомака.

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Г. Методије

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


Након обраћања других говорника, војницима, ветеранима и војним службеницима су додељена признања и одликовања, а захвалницу за изузетан допринос ширењу верске службе у Војсци Србије добио је Преосвећени Епископ Методије.
Војни инструктори 63. падобранског батаљона су за крај прославе извели падобрански демо – скок из војног хеликоптера, након чега су положени венци на спомен обележје палим борцима ове јединице, а присутни гости су посетили Спомен собу.

                                                                                                                                                                                 Специјална бригада Војске Србије

Специјална бригада је формирана 29. септембра 2006. године преформирањем и обједињавањем 72. специјалне и 63. падобранске бригаде, као и мањих делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“.63. падобранска бригада и 72. специјална бригада су одликоване Орденом народног хероја 14. октобра 1999. године и Орденом ратне заставе 16. јуна 2000. године.
63. падобранска бригада била је јединица са најдужом традицијом у некадашњој Југословенској Народној Армији, настала 1944. године у Барију у Италији, а 2002. године била је прва војна јединица у Војсци Србије која је прославила крсну славу – Покров Пресвете Богородице, коју слави и данас.

ozio_gallery_nano