Setimo se cara Konstantina: Patrijarh IrinejПатријарх српски Иринеј изјавио је да обележавање 1.700 година Миланског едикта, које ће бити организовано у Нишу 2013. године, крупан догађај свехришћанског значаја.

 

"Мислим да ће то бити скуп свих цркава и могућност да се сви вратимо 17 векова уназад и да видимо то време и значај цара Константина, који је најбоље схватио значај хришћанства и заједништва", казао је патријарх српски у интервјуу "Политици

Српски патријарх је нагласио да ће бити активан учесник тог догађаја, јер ће то бити "догађај од великог значаја и за Ниш и за Србију, али и цркву посебно".

Патријарх Иринеј, који је од 22. јануара прошле године обављао истовремено и дужност администратора Епархије нишке, данас ће се преселити у Београд, а Нишку епархију ће предати новом епископу др Јовану Пурићу, досадашњем настојатељу манастира Острог.

"Ко се сели, тај се не весели, каже наш народ. Тако су и у мени помешана и више тужна осећања јер одлазим из града у коме сам провео највише времена свог живота, где сам упознао људе, с њима делио и добро и лоше и где сам се увек осећао као свој међу својима", рекао је он.

За новог нишког епископа патријарх Иринеј је рекао да је реч је "о најозбиљнијем кандидату кога је наша црква имала, а који је већ четири године епископ".

"Био је игуман великог манастира Острог и има довољно искуства у односима с људима. Епархија нишка добила је изузетно образованог и квалитетног човека на свом челу", казао је патријарх Иринеј. Осврнувши се на недавни боравак у Црној Гори, српски патријарх је казао да је био изузетно добро дочекан, и да не може да схвати проблем са Црном Гором.

"Проблем са Црном Гором никада нисам могао а не могу ни сада да схватим. Ми смо један народ, без обзира на то колико се у Црној Гори покушава да докаже и покаже нешто друго. Схватам жељу да се створи посебна држава, јер је некада и постојала самостална Црна Гора, али стварање посебне нације, посебног језика, то ми је непојмљиво", казао је он. Иринеј је навео да прихвата да Србија и Црна Гора буду две државе, али оне морају да се помажу, да имају нормалне односе, да буду најближе. "Не знам коме иде у прилог и коме служи и треба јаз који се ствара", додао је српски патријарх.