Освећење темеља храма у Сопотници 07.05.2017. 7Његово преосвештенство епископ рашко-призренски г. Теодосије, адмистратор Епархије нишке, освештао је у Недељу о раслабљеном, дана 07. маја 2017. године темеље храма Светог Георгија у заплањском селу Сопотници. Ово ће бити други храм у Заплањској парохији, посвећен овом угоднику Божијем.
У чину освећења и полагања камена темељца саслуживали су јереј Драган Станковић, заплањски парох, јереј Раде Трипић, брестовачки парох, протојереј Златко Василић из нишког храма Светог Пантелејмона, те протођакон Стеван Кричка.
Преосвећеног епископа г. Теодосија дочекао је велики број Сопотничана као и верника из околних села. После чина освећења темеља храма, архипастирским словом обратио се епископ г. Теодосије, најпре представивши житије Светог великомученика Георгија, а затим је похвалио труд свих мештана, представника Општине Гаџин Хан и Месне заједнице Сопотница. На крају, похвале су биле упућене и брату Ивану Митићу који је иницирао идеју да се изгради православни храм у овом селу и наставио леп обичај ктиторства у српском роду.
Владика је позвао мештане да уграде себе у изградњу овог храма. Благословио је оне који су започели и поучио их је да градњу наставе у слози и љубави и да што пре светињу доврше. Милозвучне речи нашег архипастира орадостиле су срца окупљених верника. Окупљеним верницима обратили су се још и председник Општине Саша Ђорђевић и Милисав Филиповић из Месне заједнице Сопотница. Председник Општине се захвалио епископу г. Теодосију што је успео да пронађе времена и скупи снаге да у једној недељи два пута посети Општину Гаџин Хан. Захвалио се свима који су учинили први корак у изградњи храма Светог Георгија и нагласио је да ћемо изградњом светиње и ми постати бољи људи.
Потом је у центру села изведен пригодан културно-уметнички програм КУД-а „Иван Цветковић“ из Гркиње, а затим је у просторијама Месне заједнице уприличена трпеза љубави за све присутне вернике. {oziogallery 1413}