29102017Jasunja


     На животном платну историјског постојања једног народа, као и у животу свакога човека понаособ, увек се могу наћи одређени људи, посебни догађаји или места, који су на неки посебан и неизбрисив начин, на народ или на појединца, оставили дубоки траг, који би врло често бивао прекретница или својеврсна одредница остатка битисања поменутог народа или човека, прожимајући га, стапајући се са њим и остајући заувек његов нераскидиви део. Онај Који је прожео Собом историју и биће васцелог рода људског, поставши његов нераскидиви и истински Живи и Животворни део, по Коме нас познају и по Коме ће нас познати у вечности, Христос Истинити Бог наш, оставио је васцелом роду људском, па и нашем Православном роду српском, као трагове на Путу којим требамо ходити, пре свега светитеље и подвижнике, чији је живот и подвиг својеврсни доказ и труда и награде за труд, онима који Путем Христовим ходе, а затим и места и обитељи у којима су се они подвизавали и градили их, као својеврсна светила, мирне луке и духовне бедеме, животворна изворишта Христова, напајајући се са којих добијамо снагу да као победитељи ходимо овоземаљским животним путем и као победитељи излазимо из бура искушења, хитајући на оснаженим духовним крилима вере ка Сунцу Правде у Небеском Царству!
     Једно од таквих места, уплетених у духовну нит живота народа Јабланичког округа, а самим тим и животну нит васцелог рода српског, место које је, чувајући Христа у себи, на тај начин духовно оплеменило и Охристовило генерације мученичког српског народа ових крајева, јесте и манастирска обитељ светога Јована Претече и Крститеља Господњег у Јашуњи, у Бабичкој гори, не тако далеко изван и изнад града Лесковца. Поменути манастир подигнут је за време Алај-бега, 1517. године, на темељима некада постојеће светиње из ранијег периода, неколико година након подизања женског манастира, посвећеног Ваведењу Пресвете Богородице, а који се од ове обитељи налази на удаљености од пола сата хода. У вековима који су уследили након оснивања, прошла је ова обитељ трновитим путем, кроз, за саму обитељ као и наш народ, тешка и страшна времена.
     Тим поводом, у периоду од 26. до 29. октобра ове године, у организацији Српске Православне Цркве, Православне Епархије нишке, града Лесковца, Народног музеја Лесковца као и Народног Позоришта Лесковца, уприличена је својеврсна културно-духовна манифестација прославе пет стотина година постојања ове обитељи.
     Овај, за нас посебни и велики догађај, почео је 26. октобра, у 19:00 часова, у Народном позоришту у Лесковцу, пројекцијом документарног филма „ ПРВИХ ПЕТСТО ГОДИНА “, након чега је уследио концерт духовне музике у коме су учешће узели вокална група „Либеро“, као и Црквено-певачка дружина „Бранко“ из Лесковца. Вече је завршено мултимедијалним спектаклом под називом „ВЕКОВИ ДУХОВНОСТИ“, испред лесковачког Културног центра.
     Следећег дана, 27. октобра, у 12:00 часова, у сали за научне скупове у Народном музеју у Лесковцу, одржана је промоција монографије „ПЕТ ВЕКОВА ЈАШУЊСКОГ МАНАСТИРА СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ “.
    Сутрадан, 28. октобра, у галерији Народног музеја у Лесковцу, у 18:30 часова, у присуству представника градских власти и културних установа града Лесковца, многобројног народа и свештенства Српске Православне Цркве, изложбу под називом „ ЈАШУЊСКИ МАНАСТИР СВЕТИ ЈОВАН ПРЕТЕЧА “, на радост свих присутних, отворио је Преосвећени Епископ нишки Г.Г. Арсеније. У наставку вечери, на челу са својим Архијерејем, свештенство Саборног храма у Лесковцу дочекало је Његову Светост, Патријарха српског Г.Г. Иринеја, који је прво посетио Саборни храм и цркву Оџаклију, да би затим присуствовао свечаној академији „ СВЕТИ ЈОВАН ПРЕТЕЧА – ПЕТ ВЕКОВА ПОСТОЈАЊА“ у Народном позоришту, у 20:00 часова. На отварању културног програма ове свечаности, присутнима су се обратили градоначелник града Лесковца др Горан Цветановић, а на огромну духовну радост и задовољство присутног верног народа и Преосвећени Епископ нишки Г.Г. Арсеније, као и Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј, говорећи о духовном значају и важности поменуте свете обитељи, како за народ ових крајева, тако и за Православне уопште. Културни програм овога дана, такође је завршен 4Д пројекцијом „ ВЕКОВИ ДУХОВНОСТИ “ испред лесковачког Културног центра.
По завршетку програма, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, заједно са Преосвећеним Епископом нишким Господином Арсенијем, накратко су се укрепили у просторијама Црквене Општине Лесковац, задржавши се онолико колико су им обавезе дозвољавале у разговору са присутнима, да би убрзо кренули пут манастира, да би се припремили за сутрашњу предстојећу архијерејску Литургију.
     Света Архијерејска Литургија служена је у манастиру рођења светога Јована, Пророка Претече и Крститеља Господњег у Јашуњи, са почетком у 09:00 часова, 29. октобра текуће године. Литургијом је началствовао Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј, а саслуживали су Преосвећени Епископ нишки Г.Г. Арсеније, Епископ врањски Г.Г. Пахомије, епископ Тимочки Г.Г. Иларион, као и пречасно свештенство и свештеномонаштво Богомспасаване Епархије нишке. На Светој Литургији Патријарх Иринеј одликовао је достојанством архимандрита досадашњег протосинђела Јоаникија, бившег настојатеља јашуњског манастира и протојереја Тихомира Радивојевића, дугогодишњи пароха јашуњског и кутлешког, правом ношења напрсног крста.
     Завршни чин обележавања пет векова манастира Јашуња био је уручивање признања које је Свети Архијерејски Синод доделио појединцима и институцијама заслужним за обнову ове светиње. Признања су добили:
     1. Орден Св. Саве другог степена додељен је доктору Горану Цветановићу, градоначелнику Града Лесковца за делатну љубав према мајци Цркви, нарочито приказану у материјалној помоћи приликом обнове Јашуњског манастира;
     2. Орден Светог Краља Милутина додељен је: Скупштини Града Лесковца, Бојану Тојаги, начелнику Управе за друштвене делатности Скупштине Града Лесковца, као и Горану и Бојану Ђокић, сувласницима компаније „Браћа Ђокић“ из Лесковца.
     Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније доделио је Грамате као знак захвалности за ангажовање у обнови манастира и организацији прославе овог великог јубилеја. Награђени су:
      Народни музеј у Лесковцу, директорка Народног Музеја у Лесковцу Мира Ниношевић, заменик директора музеја Верољуб Трајковић, затим, Ненад Цветковић из Лесковца, Славиша Јовановић из Равне Дубраве, Никола Костадиновић из Лесковца, Михајло Станковић из Лесковца, Игор Соколовић из Лесковца, Миодраг Митровић из Лесковца, Боривоје Ставановић из Бошњаца, Предузеће „Термоцентар“ из Лесковца, Братислав Рајковић из Лесковца, Фирма „Југотерм“ из Мерошине, Иван Стаменковић из Лесковца, Предузеће „Браћа Цветковић“ из Топонице и Дејан Гичић из Лесковца.
    Ови, пак, дани, дани у којима смо прославили петстоту годишњицу постојања јашуњског манастира светог Јована Претече, у срцу, мислима и души свештенства и верног народа ових крајева, неће остати упамћени пре и изнад свега као дани напросто испуњени уметничким програмом и одликовањима оних који су иста несумњиво заслужили. Ови дани су се у душу свакога од нас урезали пре свега као дани у којима смо сви заједно били благословени приликом да у више наврата боравимо у присутству свога новопостављеног Архипастира, његовог Преосвештенства Епископа нишког и сада већ нашега оца Арсенија, да упознавши се са њим лично, препоручимо се његовим молитвама, те тако изистински осетимо радост деце која имају родитеља који ће се о њима старати.
     Посебна благодат за окупљени верни народ је било то што смо, не само трудом око уређења и обнове светиње, него и својим присуством у великом броју подсетили и у срцима својим осетили део оне старе славе коју су све наше велике светиње имале и носиле у себи у она славна давна времена, када је и светих обитељи и људи који су у окриља молитвеног тиховања њихових зидова хитали, било много више.
     Кроз векове свога постојања, ова света обитељ, носећи и делећи са својим народом терете страдања и муке, постала је и остала нераскидиви део душе ових мученичких и страдалничких крајева. У овим данима, када смо прославили пет стотина година постојања ове светиње, ми као потомци оних који су градећи и вековима често и својим животима чувајући њене свете зидине, потрудили смо се да, трудом који смо у њену обнову уложили, постанемо достојни наследници свега онога што су нам наши славни преци у наслеђе оставили!
      У својим срцима носимо и овим путем изражавамо најдубљу и најискренију љубав и захвалност свима онима који су својим трудом и залагањем учествовали на обнови ове свете обитељи, као и свима онима који су на исти начин свесрдно се трудећи учествовали у организацији и на тај начин умногоме помогли и омогућили да се уприличи и достојно одржи једна оваква духовно-културна свечаност, поводом петстогодишњице постојања ове светиње.


Фотографије Новица Петровић

{oziogallery 1554}