22112017Patra1

     У Патри, граду Светог апостола Андреја, где почивају његове мошти које већ столећима пружају утеху и благослов молитвене заштите и покровитељства становницма овог живописног пелопонеског града, 17. и 18. новембра ове године, под покровитељством, а благословом и трудом Свештене Митрополије патраске Еладске цркве, уз сарадњу Фонда ''Св.Андреј Првозвани'' из Москве и у присуству представника Помесних Православних црква и великог броја професора и научника из области теологије, геополитике, економије, историје, социологије, филозофије, антропологије, природних наука и културе из Грчке, Русије, Србије, Бугарске, Грузије, Кипра и Украјне, одржана је Међународна православна конференција под називом: ПРОНАШЛИ СМО МЕСИЈУ – ГЛАС СВЕТОГ АПОСТОЛА АНДРЕЈА У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ. Сама Конференција одржава се у данима припрема за празновање Св.Андреја, и започела је молитвено, у четвртак 16.11. увече, дочеком моштију Светог Серафима Саровског, које су благословом Патријарха руског а поводом овог скупа донели представници Руске Цркве, и свечаним бденијем у част Св.Серафима у Саборном храму Митрополије Патре, цркви Св. Андреја Првозваног.

     Радни део Конференције започео је сутрадан, 17.11. поздравом Митрополита Патре Г.Хризостома и господина Владимира Јакуњина, директора Фонда ''Св.Андреј Првозвани'' који су пожелели добродошлицу свим делегатима и учесницима скупа. Након отварања Конференције уследиле су поздравне поруке предстојатеља Помесних православних цркава које су прочитали њихови представници на Конференцији. Овом приликом прочитана је и поздравна порука Њ.С. Патријарха српског Г.Г. Иринеја, коју је организаторима и учесницима пренео представник Српске Цркве на овом скупу, Њ.П. Епископ нишки Г.Арсеније. Цркве Цариграда, Александрије, Јерусалима, Руска, Бугарска, Кипарска и Украјинска Црква Московске Патријаршије су такође имале своје представнике на овој Конференцији.

Сами рад Конференције био је подељен у тематске целине:
*СВЕТ ИСТОЧНОГ ХРИШЋАНСТВА И КРИЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕЧАНСТВА, у којој су обрађиване теме као што су: - Парадигма система вредности у источно-хришћанском свету изазови обезвређивања човека;  -У шта то младост Европе верује?; - Брак и Породица насупрот глобалних процеса трансформације друштва, Прогон и Страдање хришћана у савремено доба: Одговорност савремене цивилизације према православно - хришћанском свету.
*ХРИШЋАНСКЕ ВРЕДНОСТИ И ХУМАНИТАРНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ НАШЕГ ВРЕМЕНА,
*ПОШТОВАЊЕ СВ. АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ У ХРИШЋАНСКОМ СВЕТУ, ПРОШЛОСТИ И САДАШЊОСТИ.

     У излагањима чак 37 угледних предавача током дводневног рада овог Симпосиона значајан међународни и мултидисциплинарни карактер својим излагањима као и запажен допринос раду ове Конференције дали су и министар образовања, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, г.Младен Шарчевић, затим г.Драгомир Карић, г.Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије, г.Радивоје Стојковић, директор Гимназије ''Јован Јовановић Змај'' у Новом Саду, и г.Срђан Пириватрић, научни сарадник при Византолошком институту САНУ. При закључивању Конференције скуп је као кратак сиже рада Конференције и закључка богатих и тематски разновсних излагања уважених предавача издао и саопштење које је у виду разрађених теза нагласило најзанчајније трендове, теме и методе истарајавања православно - источног предања у колизији али и кохезији са савременом цивилизацијом. Стална интеракција Цркве и света је историјски, следећи пут Апостола, изродила богатство локалних и националних традиција Православних народа, и непобитно обезбедила своје место у креирању савремене западно-европске цивилизације, која је сада у дубокој кризи идентитета покушавајући да игнорише, и чак и поништи своје хришћанске корене. Учесници Конференције, наглашавајући значај идентитета, упућују поруку која извор и ''крајеугоани камен'' сваког даљег деловања православних у свету нашег доба, као и претходних доба, јасно види у лику Христа Спаситеља који је како некада кроз Апостоле, тако данас кроз Цркву и заоставштину хришћанских вредности и љубави за ближњег без дилеме једини курс ка исправом начину решавања кризе савременог човечанства.

22112017Patra2

     У недељу, 19.11. у препуном Катедралном храму Св.Апостола Андреја Првозваног, као круна труду учесника Конференције и потврда њиховог богословског, научног и друштвеног прегалаштва током рада Конференције, узнесена је Свештена евхаристијска жртва Свете Литургије, коју је принео Високопреосвећени Митрополит Александар из Цариградске Патријаршије, уз саслужење Митрополита Тимотеја из Јерусалимске Патријаршије, Епископа Илије из Руске Цркве, Преосвећеног епископа нишког Арсенија из Српске Цркве, Епископа Поликарпа из Бугарске Цркве, Епископа Христофора из Кипарске Цркве, Епископа Луке из Украјине, Епископа Хрисанта, викара Митрополита патраског и самог домаћина, Митрополита Патре Хризостома, и многобројног свештенства и народа. Тиме је ова прва Међународна православна конференција у Патри завршена, уз наговештаје могућег редовног годишњег рада исте Конференције у годинама пред нама.       

Линкови за повезане вести са званичног сајта Митрополије Патре: 
Линк 1.     Линк 2.    Линк 3.

{oziogallery 1568}